måndag 24 augusti 2020

En sällsam resa


 "Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp"
av Romain Puértolas. Wahlström & Widstrand, 2014

Förlag: Wahlström & Widstrand, 2014

Den här boken ger någon sorts vibrationer av Jonas Jonassons bok "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", men jag antar att fransmannen Romain Puértolas inte har läst den boken. Eller...vem vet? Innan Romain skrev den här boken jobbade han vid franska gränspolisen - kanske inte det allra första yrke man tänker sig ska inspirera till författande av humoristiska böcker.

Hur som helst är det en ganska finurlig och rolig bok. Huvudpersonen Pugalendhi Kushanu Patel är en 38-årig fakir från Rajasthan, som reser till Paris för att köpa en spikmattesäng. Han är luspank, men har fått ihop sponsormedel till resan och konstruerat en falsk Eurosedel för att kunna ta sig fram obehindrat utan någon egentlig reskassa. Likt hundraåringen råkar fakiren ut för de mest sällsamma tillfälligheter. Den ena händelsen leder osökt till den andra och det blir en resa över kontinenter, det blir äventyr och det blir kärlek. 

Kul på något sätt att en fransk författare ger IKEA en rätt central roll, med sortiment och varunamn och allt. Vår fakir övernattar på ett prisvärt sätt under en IKEA-säng och lyckas äta gott i restaurangen på ett mycket kreativt sätt.

/Karin


Originalets titel: L'extraordinaire voyage du fakir qui était resté coincé dans une armoire Ikea. Översättning: Cecilia Franklin. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar