söndag 6 oktober 2013

En pappas vedermödor

Fredrik Backman släppte två böcker nästan samtidigt. Jag har skrivit om En man som heter Ove förut och här kommer Saker min son behöver veta om världen. Båda böckerna är riktigt roliga! Och eftertänksamma, med en gruvligt stor portion självironi.

I Saker min son behöver veta om världen återger pappan många dråpliga och lätt igenkännbara situationer man kan bli invirad i som småbarnsförälder. Här finns kom-ihåg-listan, som memorerats noga men som spricker på den viktigaste punkten. Frun ringer och frågar om det gick bra att lämna på förskolan...i baksätet görs en upptäckt...där sitter den lille sonen i godan ro. Inte lämnad på någon förskola!
Påsar med bajsblöjor dyker upp på oplanerade ställen, huvudpersonen som har en tendens att råka ut för det mesta, går och blir skjuten i benet. När frun kommer rusandes till akuten möts hon av en upprymd make, som ligger och drar historier för sjuksköterskorna.

Boken är en enda stor kärleksförklaring till sonen och till den överjordiskt fantastiska frun, som han är djupt förundrad över att få dela sitt liv med. 
Jag har suttit på X-tåget och fnissat fjolligt åt mobilen, där jag har läst något kapitel då och då. Den här boken funkar väldigt bra att läsa i mindre portioner.

Det kommer snart ännu en bok av Fredrik Backman - Min mormor hälsar och säger förlåt. HelGe-biblioteken har köpt in många exemplar och det är nog tur det. 119 personer har redan lagt in reservationer och väntar på att boken ska komma in.

Vem är Fredrik Backman? Bokförlagets presentation

//Karin

1 kommentar: