måndag 30 september 2013

Har du svårt att bestämma dig?


Ångrar du förhastade beslut? Vill du börja äta lite sundare men faller tillbaka i de gamla ovanorna? Då kan några böcker om hur hjärnan fungerar vara något för dig.
Livet är fullt av valsituationer. Välja el-bolag, försäkringsbolag och köpa nya skor. Skaffa ny dator eller ny TV? Ja, det är dags men du skjuter på det inför tanken att lägga kraft och tid på att söka efter tester och omdömen om olika modeller. Men enligt undersökningar som Pelle Tornell hänvisar till i sin bok "Bestäm dig : handbok för snabbare och bättre beslut" ( 2011) är det inte alls säkert att du blir nöjdare om du går igenom många tester. Tvärtom!  En person som har många alternativ att välja på känner sig ofta mindre nöjd än den som bara har några få att ta ställning till.
Pelle Tornell berättar också att hjärnans sätt att fungera påverkar våra beslut i vissa situationer.  Till exempel att vi - eller vår hjärna - vill se mönster i allt från börsens utveckling, till vilka sifferkombinationer som kan leda till vinst. Men det gäller att inte hamna i ”mönsterfällan” utan att kunna fatta beslut utifrån vad som gäller just nu. Vilken beslutstyp du är spelar också roll. Är du instinktiv, emotionell eller rationell? Detta är några axplock av vad du kan läsa om i Tornells bok.


En annan vinkling på beslutsfattande tar Katarina Gospic, läkare och hjärnforskare, upp i sin bok "Välj rätt! En guide till bra beslut" (2012). Den röda tråden i hennes bok är att vi bör leva på ett sätt så att våra hjärnor mår bra. Hon har forskat kring hur regleringen av känslor (emotioner) påverkar vårt beslutsfattande.  På ett lättillgängligt sätt beskriver hon olika processer i hjärnan och hur de inverkar på de beslut vi fattar.  Bra kost, motion och tillräckligt med sömn är A och O för vår hjärna.  Samt mindre stress.  Efter att ha läst Gospics bok vet jag att uttrycket ”att sova på saken” har täckning!


Den som vill fördjupa sig ännu mer hur vi bör leva för att vår hjärna ska må bra kan gå vidare till Charlotte Erlanson-Albertssons bok "Mat för hjärnan" (2006). Hon är forskare i medicinsk och fysiologisk kemi . I sin bok tar hon bland annat upp hur olika dieter påverkar hjärnan, mat som belöning, hur olika näringsämnen påverkar minnet och om det är bra med mellanmål eller ej.

Lena Strömberg
//Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar