fredag 23 augusti 2013

Medelålders surkart

En man som heter Ove
av Fredrik Backman.

Det här är en riktigt härlig bok...helt i min smak! Huvudpersonen Ove är så långt från ett charmtroll man kan vara. Han är en tvärsur, ärkenegativ medelålders karl, som håller sej upprättgående tack vare grannarnas felparkeringar och bristande sinne för ORDNING OCH REDA. Allt är fel, kass, onödigt, slösaktigt och han är den ende på jorden som fortfarande behärskar konsten att backa korrekt med släp. Inledningsscenen när Ove besöker en stormarknad för att köpa "en data" är såå mitt i prick! I slutet av boken knyts säcken ihop och man får veta varför denne krånglige kund tänker köpa något han inte har minsta tillstymmelse till intresse för.

Historien rullar fram och tillbaka i tiden.  Faktum är att vår vän Ove har upplevt såväl stor kärlek som oändlig sorg. Livet verkar slut, men på ett smygande sätt fylls Oves tillvaro med sällsamma uppdrag, färgstarka nya bekantskaper och han blir också mot sin uttryckliga vilja adopterad av ett luggslitet kattkräk.

Backman, som har skrivit boken, kan konsten att formulera nästan varje avsnitt i boken på ett humoristiskt finurligt sätt. Jag läste boken i mobilen...pyttesmå bokstäver och minimala textavsnitt. Men attans vad jag bläddrade för att läsa nästa kapitel och nästa!

Bibblan kan förmedla boken i tryckt pappersform, som ljudbok, e-bok att ladda ner från bibliotekswebben och som talbok för synskadade m.fl.

Läs boken på något sätt i någon form! Jag tror att man får vara surare än Ove om man inte kan tycka att den är rolig...

//Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar