torsdag 12 februari 2015

Att inte vilja se

I år är det 70 år sedan kvarvarande fångar i koncentrationslägret Auschwitz befriades. 70 år - inte längre tillbaka än att det fortfarande finns människor som var med, som upplevde Sveriges roll under andra världskriget och som följde massmedias rapportering medan allt pågick.

Fjärde delen i Jan Guillous romansvit Det stora århundradet handlar just om svenskar och norrmän under andra världskriget, med utgångspunkt från familjen Lauritzen i Sverige. Boken heter "Att inte vilja se".

Bröderna Lauritzen är nu framgångsrika ingenjörer och affärsmän. Deras familjer lever bekymmerslöst sommarliv i skärgården och kan frossa i bristvaror, som inte gemene man har sett mycket av de senaste åren.

Det är intressant att läsa hur kriget sipprar in i tillvaron. En dotter engagerar sej i norska motståndsrörelsen, söner söker värvning och nyhetsflödet är minst sagt förvirrande. Familjen, som har fötter både i Norge, Tyskland och Frankrike, har svårt att veta vad som är sant och vad som är rykten och osaklig propaganda.

Några tar ställning, andra vill inte veta - vill inte se.

//Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar