måndag 22 januari 2018

Den gåtfulla Garbo

"Blekingegatan 32"
av Lena Einhorn

Den här boken handlar om Greta Gustafsson Garbo. Den är skriven som en roman, kanske för att ge författaren större frihet att beskriva tankar och vardagshändelser.

Jag gillar tonen i boken, den är lite stillsam och fundersam. Saker och ting bara händer. Den fattiga Greta har fått jobb på varuhuset PUB. Det borde hon nog vara väldigt nöjd med, men längtan finns till teater och drama. Som sjuttonåring lyckas hon verkligen ta sig in på Dramatens elevskola, som den yngsta av deras studenter. Till vardags blyg, men i rollerna stark och uttrycksfull.
Under första året på Dramaten träffar Greta Mauritz Stiller, den store mästerregissören som alla beundrar. En annan viktig person i Gretas liv är klasskamraten Mimi Pollak.

"Blekingegatan 32" ger en levande historisk tillbakablick över skådespelar- och filmstjärnelivet på 1940- talet och en bit framåt. I tider av #metoo funderar jag på varför det inte nämns just några sexuella trakasserier. De unga skådespelerskorna bör väl ha råkat ut för många jobbiga situationer, men det kanske var så att det talades väldigt tyst om det.

//Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar