måndag 31 oktober 2016

Pris- och medaljregn över författare

Marilynne Robinson är en amerikansk författare, som har varit verksam i över 40 år, men inte gett ut mer än en handfull romaner.
Dock, när hon bestämmer sig för att ge ut en roman eller för all del faktabok, tenderar priser och utmärkelser att fullkomligen regna över henne.
Pulitzer Prize, Orange Prize, National Book Critics Circle Award - you name it! 2012 fick hon medalj av president Barack Obama.

Jag har läst Marilynne Robinsons roman "Lila". Den handlar om en fyraårig flicka, som inte är särskilt omhuldad av sina släktingar. Flickan har inte ens fått ett namn.
Doll, en kringvandrande kvinna, hittar henne utanför det förfallna hus där flickans tvivelaktiga vårdnadshavare super och slåss. Doll kallar flickan Lila. De lever ibland för sig själva och slår sig ibland tillsammans med andra som vandrar omkring i 1920-talets amerikanska mellanvästern för att hitta tillfälliga jobb.
Foto: Sofia Runarsdottir

Många år senare, när Lila blivit vuxen, kommer hon till den lilla byn Gilead. Där slumpar det sig så att hon blir bekant med en präst. Prästen är gammal och har levt ensam i många år efter att hans fru dött i barnsäng. En otippad men fin relation växer fram mellan den gamle prästen och Lila.

En läsvärd och fin bok. Flera titlar på svenska av Marilynne Robinson är "Gilead" och "Hemma". Snart utges "Två par systrar" på svenska.

//Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar