onsdag 18 mars 2015

Mystik i norr

I vargavinterns land
av Cecilia Ekbäck.

Det här är en historisk thriller i lappländsk vildmark. Många goda ingredienser för min smak. Det finns även övernaturliga inslag och det har jag inte något emot.

Handlingen utspelar sig under tidigt 1700-tal, en riktigt grym och kall vargavinter. Maija, Paavo och deras två döttrar har flyttat från Österbotten till  nybyggartrakter i Lappland. En av döttrarna hittar ett illa tilltygat lik. Många tror att den döde har råkat ut för vargar, men är det verkligen så?

Oro och mystik vilar över de få utspridda bosättningarna. Rykten florerar och flera av människorna bär på mörka hemligheter. Området är kristnat, samerna får inte idka sin gamla tro. Det vilar tankar kring förbannelse och häxeri över bygden. Prästen får i uppdrag att reda ut och lugna läget.

Några gånger funderade jag på den historiska researchen, om allt verkligen kan stämma mot hur det var att leva i de karga ödemarkerna under tidigt 1700-tal. Men en skönlitterär författare har ju sin frihet och det blev en läsvärd bok, tycker jag.

Lite fakta om författaren. Cecilia Ekbäck är född i Stockholm, uppvuxen i Hudiksvall och bor numera i Calgary. Boken skrevs faktiskt på engelska och är nu översatt till svenska.

//Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar