onsdag 16 juli 2014

Med franska ögon

Det ger onekligen extra krydda att läsa en bok om svenskar skriven av en författare från annat land. David Foenkinos är fransmannen som ligger bakom "Nathalie. En delikat historia".
Nathalie har hastigt förlorat sin man. De två hade ett ovanligt starkt och komplett förhållande och Nathalie kan överhuvud taget inte tänka sej att någon annan skulle kunna intressera henne.
Hon skulle kanske ha levt på minnen om inte den obegriplige, töntige, märkligt klädde svensken på jobbet skakat om henne bara genom att finnas. Själv har han uppfattat den eleganta avdelningschefen Nathalie som fullständigt ouppnåelig. Han är inte precis den som haft horder av tjejer efter sej under uppväxttiden i Sverige, så när Nathalie plötsligt går fram till honom och planterar en kyss mitt på munnen blir den arma karlen helt såld.

En story som man tycker att man har läst förut? Nej, det tycker jag faktiskt inte för den här boken är bra skriven med många intressanta utvikningar. Huvudpersonerna är väldigt omaka och det är kul att följa deras tankar.

I ljudboksversionen följer en författarintervju på slutet och den var också intressant att lyssna på. Den 37-årige författaren berättar bland annat varför han valt att förlägga handlingen till en svenskägd firmas Pariskontor och varför han har utsett Markus till den som Nathalie faller för.

Jag har inte sagt hur det slutar...

Bra sommarläsning!

//Karin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar