tisdag 30 april 2013

Världsbokdagen 2013

Sockerkaka med mango och cocos serverades till White coffee
Samlas, mötas och lyssna, äta något tillsammans och prata. Lära sej av varandra och gå vidare.

Det är tidlöst, gränslöst.

Världsbokdagen 2013 samlades människor på Los bibliotek för att lyssna på Tony Mutiso och
Maria West Mutiso. De berättade om Kenya; land och historia, traditioner förr och nu. Kenya blev självständigt 1963 efter att tidigare ha varit en brittisk koloni.


//KJö

måndag 29 april 2013

Galet bra!

Natten när Bernice träffas av blixten går hon över gränsen in i en psykos. Hon har blivit Den som
skall komma, typ Jesus syster. Låter det lockande att läsa om henne? Faktum är att den här boken var den mest snabblästa jag lagt vantarna på under flera månader. Blädder, blädder, blädder... så var den slut. Man VILL veta hur det ska gå. Och det är inte lätt att räkna ut slutet. Jag brukar sällan tjuvkika på sista sidan och gjorde det inte den här gången heller.

Förutom sviterna av blixtnedslaget bär Bernice på en övermäktig sorg. Hennes tredje barn är ett änglabarn, som chockartat föddes alldeles för tidigt. Det finns några få som kan greppa hennes sorg och möta upp mitt i galenskapen. Det finns andra som hon upplever som lierade med den Svarte själv.

Mentalvårdaren Sami blir hennes förste lärjunge, han filmar henne och frälsningen av världen sker via Youtube. Efter rymningen från sjukhuset blir läget alltmera desperat...

//Karin

torsdag 25 april 2013

Dyker upp där du minst anar

Har du sett den? Kanske mött den på en gnetig, krokig byväg? Sett hur en vårflod av skolbarn porlar ut ur den eller sett pyttesmå dagisbarn sega sej uppför trappstegen?

Kommunens bokbuss, som köptes till finfint reapris för några år sen, rullar runt runt runt på vägarna i Ljusdals till ytan stora kommun. Kanske du har lust att kontakta bokbussen? Just nu gör vi en extra drive (!) för att påminna om att bussen finns...ifall du inte tittade ut just när den rullade förbi. Kanske det borde finnas ett stopp nära dej?

Bengt servar i bussen

//Karin

torsdag 18 april 2013

Bakom kulisserna, del 2

IT-tekniker fångad i flykten
NU kommer den spännande fortsättningen på biblioteksbloggens reality-serie Bakom kulisserna. Säkert är det många som har väntat otåligt...

Bibliotek på 2010-talet handlar om väldigt mycket mera än bokutlån. Det är till exempel massor av teknik som ska fungera, i ett kommunalt nätverk och hos oss i samarbete med de  nio andra HelGe-kommunerna varje dag, hela tiden.

Blogginlägget idag tillägnas kommunens IT-enhet, med vår hus-guru Leif i spetsen! Åtskilliga arbetstimmar och rynkade pannor ligger bakom fungerande skrivare till publika datorerna, åtkomst till trådlöst nätverk, uppdateringar och nyinstallationer. En del fixar bibliotekspersonalen själv, men de vassare grejorna är det bara auktoriserad personal från plan 4 som kan pilla fritt i.

När nerverna ligger på ytan och håret står på ända (den som har känt av datastress nån gång vet hur det känns...) finns Helpdesk att ringa till. Tack för det!

//Karin

onsdag 17 april 2013

Sugen på en tur till 50-talet?

Under april visar Los bibliotek en liten nostalgiutställning.

Det är plåtleksaker, hemsydda kläder,
ungdomsböcker och lite annat smått och gott.

Nån som var med på den tiden och har lust att damma av minnena?
//Karin

torsdag 11 april 2013

Det farliga positiva tänkandet

Vissa böcker känns viktigare än andra och ibland hittar man en som går mot strömmen och vågar vara barnet som pekar på kejsaren och högljutt utbrister att han är naken. För mig är Gilla läget av Barbara Ehrenreich en sådan bok. Jag funderar ofta på frågor om källkritik och hur man ska förhålla sig till information som en del av jobbet, men ibland verkar det som om vi försöker lära ungdomarna att ha ett kritiskt förhållningssätt utan att göra ansträngningen själva. Till exempel så accepterar många vuxna förändringar utan att reflektera över vem som tjänar på det eller håller av olika anledningar, okritiskt med majoriteter och auktoriteter.  Ehrenreich argumenterar övertygande om att detta inte bara beror på enskilda individers agerande utan är en samhällssjuka som kallas "positivt tänkande". En sjuka som gör att vi glatt marscherar mot ekonomisk och ekologisk kollaps utan att dra i bromsen. Boken är skriven ur ett amerikanskt perspektiv, men det är lätt att se kopplingarna till dagens sverige där arbetslösa "coachas" och samhällsproblem individualiseras. Orkar man inte läsa de lite segare kapitlen om amerikanska näringslivet och positiv psykologi så rekommenderar jag starkt att hoppa över det och istället läsa det första och sista kapitlet. Jag citerar från sammanfattningen:
 
"I århundraden, eller åtminstone sedan den protestantiska reformationen, har de västliga ekonomiska eliterna smickrat sig själva med tanken att fattigdom är ett självvalt tillstånd. Kalvinisterna såg det som en följd av lättja och andra dåliga vanor. De positiva tänkarna skyllde på en medveten oförmåga att bejaka överflöd. Socialhjälpstagare tvingades ut i lågbetalda arbeten delvis därför att det antogs förstärka deras självkänsla. Avskedade arbetare och sådana som snart skulle avskedas utsattes för motivationsföreläsare och motivationsträning. Men den ekonomiska härdsmältan borde en gång för alla ha tillbakavisat tanken på att fattigdom var ett personligt misslyckande eller något dåligt fungerande sinnestillstånd"
 
En fantastisk bok för de redan kritiska och en nödvändig bok för ja-sägare överallt oavsett politisk färg.
 
Peter Hirseland


lördag 6 april 2013

Framme !

Nu har vi korsat Grönland!
Senaste omgången av tappa.se är klar. Då kan man plocka bort stegmätaren. Det blev 105, 5 varv runt jordklotet... om man lägger ihop stegen med de andra deltagarna i landet.

Meningslöst slitage av skor? Nä, det känns bra. 34960,97 kg CO2 har stegtävlingen besparat miljön också.

Nu riktas blickarna mot Hudik och årets omgång av Blodomloppet.

//Karin

fredag 5 april 2013

Skrymt och sånt

Ljudboksversionen
Jag gillar ju fjällen och jag gillar övernaturligt spännande böcker. Tidigare här på bloggen har jag skrivit om Joanne Hildebrandts bok "Fördömd", som handlar om arkeologer som råkar rota liv i något uråldrigt vid Stalofjället...
När det kom en bok som hette Stallo, skriven av Stefan Spjut, måste jag förstås testa den också. Den här handlar också om svårförklarliga händelser i övre Norrland. Det finns NÅGOT, som lever sitt liv parallellt med människorna. Vid flera tillfällen rövas barn bort och hörs aldrig mera av. Susso intresserar sej för fallet för hennes släkt har stött på såna här varelser förut. Spänningen byggs upp ganska långsamt, sen är man fast! Speciellt gillade jag de minsta skrymten, små gubbar som blev ekorrar och möss när de "tog djurhamn", dvs omvandlade sej till djur.
Låter det fånigt? Icke! Läs den!

//Karin