söndag 19 maj 2013

Spännande upptäcktsresa!

Med döden ombord av Peter Gissy   -  en spännande bok! Jag gillade allt ifrån omslaget till de autentiska illustrationerna och den spännande handlingen.
När HMS Endeavour lämnade England i augusti 1768 fanns det 96 personer ombord. Det var upptäcktsresanden James Cook, som for med ett blandat gäng vetenskapsmän och besättningsmän. Ombord fanns bl.a. den svenske botanikern Daniel Solander, en av Carl von Linnés lärjungar. För dokumentationen fanns ett antal konstnärer som skulle teckna av allt som "upptäcktes".

I Peter Gissys äventyrsversion av det historiska förloppet lastas en okänd, svårt skadad person ombord i sista minuten. Det finns skeppsläkare ombord och han kommer att få sina fiskar varma under resan...

Peter Gissy
Pressfoto Förlaget Orda
Resan går till det outforskade Stilla havsområdet, där varje ny plats som besöks automatiskt räknas som tillhörig Storbritannien. Flaggor slängs upp till höger och vänster. Urbefolkningarna bemöts omväxlande med gåvor och hagel.

När skeppet kommer tillbaka efter tre år har 39 personer ur besättning och passagerarlista dukat under för sjukdomar, olyckshändelser och våld. Endeavour har lagats och lappats och är fullastad med exotiska föremål, beskrivande teckningar, pressade växter, spritförvarade djur osv. för fortsatt forskning.


//Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar