onsdag 30 maj 2012

Siri av Lena Einhorn

I boken Siri berättar Lena Einhorn i romanform den fascinerade historien om August Strindbergs första fru Siri von Essen. Från det första mötet med August på Drottninggatan i Stockholm till hennes död bara 3 veckor före August.

Boken handlar om deras första kärlek som var en stor skandal enligt den tidens mått eftersom Siri redan var gift och hade en dotter. Men Siri trivdes inte i sitt äktenskap och hon ville förverkliga en gammal dröm om att bli skådespelare och den drömmen uppmuntrade August. I alla fall till en början. Därför valde hon att lämna sin man och istället tillbringa 14 år vid Augusts sida och deras äktenskap var en stor inspirationskälla för honom i hans skrivande både på gott och ont. Ett förhållande som från början var lyckligt övergår genom åren till att båda parter näst intill hatar varandra. Och Siri får stå ut med mycket genom sin makes mycket varierande lynne.

Boken börjar den där dagen på drottninggatan 1875 och går sedan framåt i tiden. Men vi får samtidigt läsa stycken från 1890 när äktenskapet så gott som är över och Siri har lämnat August. Och när Siri till sin makes stora ilska får fint besök av den kära vännen Marie David som så småningom blir Siris livskamrat. Själv tyckte jag att boken var väldigt läsvärd och fängslande och ett passande inslag under Strindbergsåret 2012. //Karin Nilsson

//Marianne

tisdag 29 maj 2012

Ännu en helt vanlig dag på jobbet...

Vargen, tillika filialföreståndaren, äntrar grishusets skorsten.
Vilket jobb?

Ramsjö bibliotek!

//Karin, som fått sagoteaterbilder från Carin på Ramsjö bibliotek

fredag 25 maj 2012

När Snövit kom till Ramsjö bibliotek

Nu kör vi igång och skriver igen...
Hej hå, hej hå, vi hem från gruvan gå...
Jag vill dela med mej av roliga bilder som kommit från Carin på Ramsjö bibliotek.
Det finns flera//Karin

onsdag 9 maj 2012

Grattis till oss!

Det har nu gått ett år sedan vi sjösatte den här bloggen och det tycker vi är värt att fira. Det har varit lite av ett experiment när det gäller form och innehåll, vissa har skrivit mer än andra och responsen har inte alltid varit så stor som vi hoppats, men vi är nöjda eftersom bloggen känns levande och uppdateras ofta.

Vi hoppas att ni som läsare har fått ut någonting av vårt spretiga innehåll och fast vi nu kör på med förnyad kraft så tryter inspirationen ibland och då kan det vara bra med lite hjälp. Vad tycker du att bloggen ska innehålla? Om du har lust så kan du besvara enkäten i marginalen eller så kommenterar du helt enkelt det här inlägget om inget av alternativen i enkäten passar. Tycker du att vi borde skriva mer om Ljusdal eller kanske kommentera omvärlden mer? Borde vi ha fler bilder på söta hundvalpar eller ha tävlingar oftare?

För att visa att vi verkligen är intresserade av vad ni har att säga så belönar vi fyra kommentatorer med varsin bok, så förutom att skriva vad du tycker om bloggen och vad du helst vill läsa om så vill vi veta vilken av följande böcker du helst vill ha och hur du vill bli kontaktad ifall du vinner. Vinnarna dras 2012-06-01 10.00

1. Håpas du trifs bra i fengelset av Susanne Alakoski
2. Alfahannen av Katarina Wennstam
3. Finns inte på kartan av Carin Hjulström
4. Mordet i Eiffeltornet av Claude Izner

Tack för året som gått, hoppas att vi ses framöver

Varma hälsningar från

Peter Hirseland
Karin Jönsson
Marianne Gunnarsson

fredag 4 maj 2012

Flera foton...

(Självklart är bild-kvalitén högre
när man ser originalet på plats!)
Ljusdals bibliotek har ny utställning i maj. Det är Kjell Nilsson från Ljusdals fotoklubb som ställer ut.

//Karin

Glittrande hav och blånande berg

Ja, det är verkligen snyggt i Hälsingland! Bibblan har fått en ny bok med massor av fina foton från landskapet. Bläddra, bläddra, bläddra... man vill kasta sig ut och söka upp alla spännande platser på en gång! Nåja, kanske inte just precis nu, när det snöar för fullt (i maj...)

Tips! Onsdagen den 9 maj klockan 19.00 kommer både fotografen och författaren till Ljusdals förvaltningshus, Ljusdalssalen, och presenterar boken.

Arrangör: Ericssons bokhandel i samarbete med Ljusdals kommun, Bibliotek

//Karin