onsdag 30 maj 2012

Siri av Lena Einhorn

I boken Siri berättar Lena Einhorn i romanform den fascinerade historien om August Strindbergs första fru Siri von Essen. Från det första mötet med August på Drottninggatan i Stockholm till hennes död bara 3 veckor före August.

Boken handlar om deras första kärlek som var en stor skandal enligt den tidens mått eftersom Siri redan var gift och hade en dotter. Men Siri trivdes inte i sitt äktenskap och hon ville förverkliga en gammal dröm om att bli skådespelare och den drömmen uppmuntrade August. I alla fall till en början. Därför valde hon att lämna sin man och istället tillbringa 14 år vid Augusts sida och deras äktenskap var en stor inspirationskälla för honom i hans skrivande både på gott och ont. Ett förhållande som från början var lyckligt övergår genom åren till att båda parter näst intill hatar varandra. Och Siri får stå ut med mycket genom sin makes mycket varierande lynne.

Boken börjar den där dagen på drottninggatan 1875 och går sedan framåt i tiden. Men vi får samtidigt läsa stycken från 1890 när äktenskapet så gott som är över och Siri har lämnat August. Och när Siri till sin makes stora ilska får fint besök av den kära vännen Marie David som så småningom blir Siris livskamrat. Själv tyckte jag att boken var väldigt läsvärd och fängslande och ett passande inslag under Strindbergsåret 2012. //Karin Nilsson

//Marianne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar