torsdag 25 oktober 2012

De senaste höjdpunkterna

Nu var det ett tag sedan jag skrev någonting här på bloggen, så jag förstår att ni alla håller på att spricka av nyfikenhet över vad jag läst på sista tiden. Inte? Nåväl, här följer ett urval av de böcker som jag fastnat för på sistone:

Eld av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren har varit ute ett tag och är del två i trilogin om häxorna i Engelsfors. Första delen var fantastisk och förväntningarna givetvis enorma. I början tyckte jag att den var lite seg men det visade sig snart att segheten behövdes för att påminna min sega hjärna om vem som var vem och vad som hade hänt. När väl startsträckan var avklarad så levde Eld verkligen upp till förväntningarna. Konceptet är likt ettan, ondskan står för dörren och endast samarbete kan avvärja den stundande apokalypsen. Flera trådar
från ettan knyts ihop och persongalleriet utvecklas på lite ovän-
tade sätt. Har du läst Cirkeln så är Eld ett måste och om du inte
har läst Cirkeln så gör dig själv en tjänst och gör det.
Då kommer Eld kännas nödvändig den med.

The Rest is Propaganda av Steve Ignorant och Steve Pottinger
är en helt annan sorts bok. Efter häxor och magi i Eld så satt en biografi med en av min ungdoms hjältar som en smäck. Steve
Ignorant sjöng med Engelska punkbandet Crass i slutet av 70, början av 80-talet. Ett band med skyhöga ideal och ett budskap präglat av pacifism och drömmen om ett klasslöst samhälle.
Crass lämnade ett gigantiskt avtryck i den alternativa musikhistorien men var alltid lite mystiska för ett fan som jag själv som aldrig hade möjlighet att se dom live. Det finns en separat bok om bandet Crass av George Berger men The Rest is Propaganda fokuserar på sångarens liv och upplevelser före, efter och under Crass-tiden. Det är en historia om en klassresa inramad av legendarisk punkhistoria och det är fantastisk läsning. Måhända mest för oss som lyssnat mycket på bandet men det är ju aldrig försent att upptäcka intressant musik och udda kultur.

Det dröjer aldrig länge innan jag är tillbaka och nosar på det övernaturliga, monster, aliens och dylikt. Jag hittade en bok på återlämningsvagnen på jobbet precis när jag var mittimellan två böcker. Egentligen skulle det ju betas av ytterligare en bok i "högen" (dvs olästa böcker spridda i hemmet) men efter att ha sett kombinationen Guillermo Del Toro och vampyrer så var jag bara tvungen att kasta mig över först Släktet och sedan Förgörelsen. Del Toro har regisserat några av mina favoritfilmer typ Hellboy och Pans labyrint och vampyrer är ju vampyrer. Gillar man spänning och inte är så konservativ när det gäller vad en vampyr är och hur dom fungerar så kan jag knappast tänka mig bättre läsning. Blod, pest, död och undergång blandat i en fartfylld röra. Jag köar otåligt på den tredje delen, Evig natt, och ryktet gör gällande att en teveserie är på gång. Det lär bli något helt exceptionellt och i väntan på den så finns böckerna.


Peter Hirseland


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar