fredag 8 juli 2016

Släktkrönika i tre generationer

"Där vägarna möts" av Tommi Kinnunen.

Det här är en bok som man ska läsa om man gillar att läsa om "gamla kärva tider".

Handlingen utspelar sej i en liten by i norra Finland. En ung barnmorska flyttar in med sin dotter Lahja. Barnmorskan, Maria, får rycka ut dygnet runt till de dragiga stugorna och hjälpa till med krångliga förlossningar. Ganska ofta har man väntat med att tillkalla henne tills det har blivit kritiskt läge.

Historien fortsätter över krigsåren i två kvinnogenerationer till. Dottern Lahja försöker leva ett bättre liv än sin mamma. Hon gifter sej med Onni, som är en stilig karl som varken slår sin fru eller super bort pengarna. De bildar familj och bygger ut huset, men det är ändå något som fattas. När Onni kommer hem från kriget är han förändrad, håller sej undan Lahja.

Nästa generation gestaltas mest av Lahjas svärdottern Kaarina, som tassar på tå runt sin med tiden alltmera snåla och griniga svärmor. Det finns en skamfylld hemlighet i släkten. Kaarina gör fynd som avslöjar den.

//Karin
måndag 4 juli 2016

Vargavinter mitt i sommaren

Ett svalkande boktips.
"Vargavinter" av Nevada Barr.

På 70-talet var vi många som slukade "Station Zebra" av Alistair McLean.
Då tyckte man att det var en grymt spännande bok,  i iskall miljö. Boken filmatiserades också.
"Vargavinter" av Nevada Barr är en nutida nagelbitare i vintermiljö. Den utspelar sig i en nationalpark i norra USA, på en enslig  ö i Lake Superior, nära den kanadensiska gränsen.

Huvudpersonen Anna Pigeon är en ranger som kommer för att delta i ett forskningsprojekt som studerar samspelet mellan varg och älg. Vädret är tufft, isoleringen på ön sliter på relationerna mellan deltagarna i projektet.
Spår efter en fullkomligt gigantisk varg upptäcks. Och så börjar folk försvinna...

Spännande!
//Karin