torsdag 30 april 2015

Världsbokdagen på Los bibliotek

Bokvikning, Ulrika Sjölund
Det har under många år varit tradition att fira Världsbokdagen på Los bibliotek. Så även i år, den 23 april 2015.

Bybor och elever på skolan presenterade bok- och filmtips och läste dikter. En elev berättade om trafficking inom arbetsområdet Slaveri i modern tid.


 
Boktipstårta av bagarbodens Lena Nilsson

Arrangör: Ljusdals kommun, Los bibliotek, ABF, Svenska kyrkan Los-Hamra församling

tisdag 14 april 2015

Här är jag nu

Hur går man vidare när man tvingats lämna anhöriga bakom sig i en tillvaro av krig och förföljelse? Hur känns det att kastas in i en främmande kultur, som bjuder på obegripliga situationer?

Karen Campbell har i boken "Här är jag nu" skrivit en varm och gripande berättelse om Abdi, som tillsammans med sin fyraåriga dotter Rebecca söker asyl i Skottland. När deras mentor Deborah träffar dem första gången är flickan så traumatiserad att hon helt har slutat prata.

Deborah, Abdi och Rebecca träffas varje månad i drygt ett års tid och under tiden utvecklas såväl vänskap som förståelse för vitt skilda livsvillkor och upplevelser. Även Deborah bär på svår sorg, hennes man har just gått bort efter en lång slitsam sjukdomsperiod.

Särskilt scenerna från flykten och lägertillvaron i Somalia är starka i boken. Men även kulturkrockarna och Abdis starka vilja att ordna en bra tillvaro för dottern griper tag i läsaren.

//Karin

fredag 10 april 2015

Författarbesök på Los bibliotek


Biblioteket i Los har haft besök av Carina Nystedt. Det blev en avkopplande eftermiddag som kunde förmedla ny energi och må-bra-känsla.
Carina Nystedt berättade om sitt liv och läste egna dikter
på biblioteket i Los
Carina är bosatt i Jakobsberg,
men har rötter i Näsberg och Tenskog.


Arrangör: Ljusdals kommun Los bibliotek, Röda Korset Los och ABF

//Karin, med material från Eli på biblioteket i Los

tisdag 7 april 2015

Fångad av en bok

Författare till ungdomsböcker brukar ofta vara väldigt skickliga på att fånga läsaren snabbt. Det tycker jag att man kan säga om Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren också! Jag har just varit fångad av deras spännande bok Cirkeln.
Cirkeln utspelar sej till stor del i nutida skolmiljö. Några av de ruskigaste händelserna inträffar på själva skolan och man vet inte vilka man kan lita på. Rektorn, som haft elever inkallade på rummet strax innan de råkar ut för fasansfulla händelser? Övrig skolpersonal? Kan man ens lita på ungdomarna själva? Vem eller vilka styr händelserna?

Huvudpersonerna är en grupp tjejer, som sinsemellan är väldigt olika. De tvingas mer eller mindre ihop med anledning av sina hittills okända, speciella förmågor.

Boken är första delen i trilogi, så det kommer mera...

//Karin