fredag 27 januari 2012

Trevlig helg!

Om du har fått nog av det fina snölandskapet...
så vet du att Ljusdals bibliotek har öppet
även lördagar på hösten-vintern-våren.
Kl.11.00-15.00.

Välkommen!

//Karin

torsdag 26 januari 2012

Snögubbar

(Krukväxterna hade
kanske inte sin bästa dag!)

Nu känner man igen den Hälsingska vintern! Bullig fin snö överallt, sol och kallt! Skidspåren är säkert i topptrim, om man tar sig ut och kollar dem... Hittade ett foto från Los bibliotek, med snögubbar även inomhus. Så gick associationerna vidare till en grymt spännande bok av Jo Nesbö, Snömannen. Efter den boken tänker jag annorlunda kring snögubbar... och vad som skulle kunna finnas inuti dem... //Karin


lördag 21 januari 2012

Lördag på bibblan


Klockan 11 går automatlåset upp. De första besökarna har väntat utanför och kommer in på en gång. Tidningsläsare som vet precis vad de vill ha. Datoranvändare som varit här förut. Lördagsstämningen är god!

Albert Vikstensällskapet och en av fotoutställarna plockar ner sina utställningar.
Nytt lånekort till nyinflyttad, liten visning. Frågor duggar in, vitt skilda intresseområden som vanligt. Det är roligt!

Sorlet tilltar. Det är en aktivitet i Ljusdalssalen. Så lägger sig lugnet igen. Den här tiden skulle nog passa de besökare som vill ha rofyllt omkring sej. Fast man vet inte... en annan lördageftermiddag kan det vara ganska livat!
Föräldrakooperativet Ugglan
Tema: återvinning

//Karin

fredag 20 januari 2012

Fredag kväll

Liv och rörelse hela dagen, så PLÖTSLIGT sprider sig fredagskvällslugnet över bibblan.
Har ytterdörren gått i lås i förtid?
Frusit fast?
Har folk somnat borta i sofforna och över datorerna?

Akvariefiskarna är vakna i alla fall.
Kanske ett och annat biblioteksspöke.//Karin

torsdag 19 januari 2012

Funderar...


Bibliotekshäxa
Ramsjö bibliotek
 Varför har man förutfattade meningar om hur människor är? Hur en kommunanställd är... hur en bibliotekarie är, till exempel. Bilden i media av en biblioteksanställd är ofta en snipig, sur grå kvinna. De bibliotekarier jag möter (finns även män) brukar vara inriktade på service en bit utöver de egentliga förutsättningarna. Med genuint intresse för olika människor.

Har aldrig träffat någon som njuter av att kräva in böter på 1:- per dag för försenade medier. Och sällan någon som väser hssscccchhh! (tyst läsesal på stort universitetsbibliotek kanske)

Men jag har mött många biblioteksanställda som bjuder på sig själva. Till exempel bibblan i Ramsjö, där filialföreståndaren är rena kameleonten. Dyker upp i olika skepnader vid varje sagostund, i ett fantasifullt litet team som ordnar föreställningar för barnen.

Intressant vad bilder och föreställningar kommer ifrån... tycker Karin.

onsdag 18 januari 2012

Gillar att skriva

Många gillar att skriva. Särskilt rysare och spökhistorier verkar det som. Bibblans Unga Sidan får in många läskiga berättelser.

Någon av dem som skriver kanske är en blivande författare som kommer att ha sina böcker i hyllorna så småningom.

Vem vet... kul i vilket fall som helst!

//Karin

måndag 16 januari 2012

Något för alla??!!


Ehhh! ???????????????
En dag på bibblan.
Gurglande bebisar. Piercade tonåringar. Energiska vuxenstuderande. Fastkörda korsordslösare. Tidningsläsare som ventilerar världsproblemen. Surfare som Dagmar har berövat Internet hemma. Äldre som får sig bloddrypande mordhistorier till livs via talböcker. Och så vidare, och så vidare...

En härlig mix av människor. (Inte djur...)
//Karin

torsdag 12 januari 2012

Rassel av stickor...

På onsdag börjar det igen... det stilla gemytliga rasslandet av stickor, virknålar och kaffekoppar. I Hälsingerummet på Ljusdals bibliotek.

Onsdagar klockan 16.00-19.00 med start 18 januari 2012 träffas ett gäng på bibblan. Ta med din stickning, virkning eller annat handarbete och kom!

Mera information: Anna-Karin, 0739-287610

torsdag 5 januari 2012

Återvinningskonstutställning och foton

Några av Ugglans konstverk
Tre nya utställningar på Ljusdals bibliotek:

Under januari månad ställer förskolan Ugglan ut på temat Återvinning.

2-20 januari visas Conny Lycksells foton i utställningen Naturlig konst.

Britt-Marie Andersson är Ljusdals fotoklubbs utställare under januari.
//Karin

måndag 2 januari 2012

Hål i kassan?

Har julfirandet och inköp av klappar grävt ett djupt hål i kassan? Varför inte börja det nya året med att se över din ekonomi? En bra hjälp kan då boken Spara mindre - få ut mer av Claes Hemberg vara.

Claes Hemberg har en bakgrund som journalist men arbetar sedan flera år på Avanza Bank. Han föreslår bland annat att man ska ha en reservpott, en sparpott och en växtpott. Dessutom sätter han fingret på hur mycket avgifterna i fondsparandet betyder på lång sikt. Den kom 2009 så vissa förändringar har dock skett sedan dess. Bland annat har villkoren för kapitalförsäkringar ändrats från och med 1 januari 2012. Investeringssparkontot, ISK, är en nyhet för i år som inte tas upp i boken.

Aktuell information om de senaste nyheterna för privatpersoner samt tips på sparande hittar du däremot i tidskriften Privata affärer. I den finns till exempel i varje nummer förslag på fonder samt experternas svar på olika frågor från privatpersoner. Privata affärer finns på Ljusdals bibliotek. / Lena Strömberg