lördag 31 december 2011

Historiska personer

Har just klämt en snabbläst historisk roman. Karin Månsdotter av Maria Gustavsdotter. I skolan läste man mest om kungar och krig. Inte så himla festligt alla gånger. Roligare att försöka tänka sej in i hur människorna levde. Hur de tänkte. Hur de kände. Hur det till exempel kom sej att barpigan Karin Månsdotter blev drottning av Sverige ett tag. I nutid har vi en gyminstruktör som avancerat (?) till kronprinsess-gemål...//Karin

fredag 30 december 2011

På väg mot nytt år

F-n vad skönt att julen är över!
Kan nån ta bort allt bjäfs så att en katt av rekorderligt format får plats att ligga och vila?!


Tack! (det där som buktar ut på mitten är muskler!)

//Karin

torsdag 22 december 2011

Hästar!

Pia visar en grön pålle
Målade hästar. Handikappomsorgens fritidsverksamhet ställer ut på Ljusdals bibliotek. Utställningen pågår december månad ut, 2011

//Karin

Ett gott liv?

Efter att tidigare ha läst Ann Heberleins bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva, så var jag nu spänd på hennes nya Ett gott liv. Det är en bok som verkligen får mig att fundera, vad är egentligen ett gott liv? Ann skriver som vanligt mycket inspirerande och fascinerande. En klok kvinna verkligen. Jag rekommenderar er att läsa den mitt i all julruschen. Sitt ner och fundera en stund.
Nu ska jag även läsa En liten bok om ondska av henne som jag har missat.

En riktigt God Jul och Gott Nytt År på er alla önskar Annetthe på bibblan.

onsdag 21 december 2011

Fem böcker som sticker ut 2011

Dags för en liten sammanfattning av bokåret som det sett ut för mig. Jag bestämde mig för att lista fem böcker men om sanningen skall fram så var det lättare sagt än gjort. Antingen så är böckerna jag läst under året utgivna fel år eller så var dom inte tillräckligt bra och då glömmer jag bort dom fortare än kvickt. Efter att ha grubblat en bra stund så bestämde jag mig för följande:

1. Blod, Eld, Död- En svensk metalhistoria av Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg. Är man det minsta intresserad av hårdrock, och speciellt då av den mer extrema varianten, så är det här en fullträff. Många biografier tråkar ut med detaljer eller uppsvällda egon som får stå oemotsagda men Blod, Eld, Död berättar historien via  reportage och intervjuer. Effekten är att man får känslan av att faktiskt lära känna personerna. Den petige kan ha åsikter om vilka band som får komma till tals men det är petitesser.

2. Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.  "Apokalypsen börjar i bergslagen" så inleds baksidestexten och låter inte det stimulerande nog så lita på kritikerna. Denna första del i en planerad trilogi har fått lysande recensioner och det med all rätt. Ramhandlingen med häxor i en småhåla och kampen mellan gott och ont hamnar lite i bakgrunden eftersom huvudpersonerna med sina konflikter och problem engagerar så starkt. Del två har mycket att leva upp till

3. Mats kamp av Mats Jonsson. Författaren beskriver sitt liv i serieform och har kommit fram till någon form av vuxenhet. Är det dags att sluta hänga på krogen när man måste dra in magen för att kunna visa sig i t-shirt? Lägg sedan till lite barnafödande, lite klasskamp och en hel massa allmänmänsklig otillräcklighet så hoppas jag att alla förstår ungefär vad det här handlar om. Vuxenserier för vuxna tonåringar i 40-årsåldern blir inte mycket bättre.

4. Geronimo av Peter Glas berättar den vid det här laget ganska välkända historien om apacheledarens liv och om kriget med den amerikanska och mexikanska armén. Vad jag verkligen gillade med den här boken är författarens sätt att på ett ganska vardagligt sätt skrapa bort mytbildningen och romantiseringen. Geronimo är inte självklart en hjälte för dagens apacher och gjorde sig skyldig till åtskilliga vedervärdiga terrordåd. Författarens besök hos dagens apacher och fotografier från miljöerna som beskrivs ger extra tyngd.

5. Framtiden av Eric Schüldt och Jonas Andersson. Debattbok om teknikutvecklingen eller en science-fictionhistoria? Här har vi lite av bägge och det är en bok mot strömmen, som övertygar med känslor snarare än skarpa argument. Ibland vill jag bara gå lös på datorn med en yxa när jag tänker på boken men lika ofta tänker jag "så där kan man ju inte resonera" Ett gott tecken oavsett vad man själv tycker. Hjärnstimulans i ett ämne som alltid är lika aktuellt.

Vilka böcker tyckte du var bäst 2011? Har du en egen lista? Berätta!

God jul och Gott nytt år önskar

Peter Hirseland


                                                                                                     

torsdag 15 december 2011

Demonstration på fredag

Jag skrev tidigare om Ahmad Mohammadis kamp för att få stanna i sverige. Tyvärr så har migrationsverket fortfarande inte lämnat något besked och Ahmads hungerstrejk återupptogs i förra veckan. Resultatet blev ett polisingripande på skolan och Ahmad befinner sig för närvarande på sjukhus.

Vänner till Ahmad planerar en demonstration på fredag 2011-12-16 kl 16.00. Start vid slottegymnasiets huvudentré och marsch till förvaltningshuset. Ett givet evenemang för den som vill uttrycka solidaritet med en kille i en svår situation eller protestera mot hur sverige behandlar ensamkommande flyktingbarn.

/Peter Hirseland

onsdag 14 december 2011

måndag 12 december 2011

Tomten startklar?

Här pyntas det för fullt på biblioteket!

Julavslutning på Los biblioteks sago- och pysselstunder
 //Karin, som fått bilder från Eli på bibblan i Los

fredag 9 december 2011

Boktips från Annetthe

I går avslutade jag Rikard Wolffs bok Rikitikitavi som var helt underbar. En av de bästa levnadsskildringar jag läst. Naturligtvis är jag partisk eftersom jag alltid har beundrat honom både som skådis och som sångare. Men den här boken går djupt in i hjärtat.

Snälla, läs den! //Annetthe på bibblan

lördag 3 december 2011

Smart samlare

Det FINNS de som kan lära sig saker utan tillgång till bibliotek. Och till och med utan Google...

Småfåglarnas mathus av trä forcerades lätt av hackspetten. Det blev inte ens kaffeved kvar av det. Fröautomaten av metall har klarat sig bättre. Nivån på fröna sjunker dock snabbt. En klurig ekorre har kommit på hur man öppnar den och plockar på sej solrosfröna. Allt som behövs är att ta sig ut på den smala grenen, hänga sig i fötterna uppochner, lyfta på metallocket (HUR kom han/hon på det?????) och käka för glatta livet. Trial and error? Generationers samlade ekorr-visdom?

Man kan ju föreställa sig hur det skulle kännas att hänga upp och ner en kvart och svälja solrosfrön med huvudet nerstoppat i ett metallrör... eller det kan man nog inte föreställa sig.//Karin

torsdag 1 december 2011

Arena för olika intressen

Lena Öst, Ljusdals fotoklubb
Idag kom det tre nya utställningar till bibblan. Nyss har Vintergatan plockat hem sina Skrotskulpturer och in kom nu Kläppa fritidsgård, Ljusdals fotoklubb och Stenhamreskolans högstadium. Konstgillet har sedan tidigare fina saker i en monter.

Snart kommer det trafikteckningar som barn har gjort och en hastighetsplan från Ljusdals kommun. Lokalt handmålade dalahästar väntas också. Kul att få jobba på en arena för många olika intressen!//Karin