lördag 31 december 2011

Historiska personer

Har just klämt en snabbläst historisk roman. Karin Månsdotter av Maria Gustavsdotter. I skolan läste man mest om kungar och krig. Inte så himla festligt alla gånger. Roligare att försöka tänka sej in i hur människorna levde. Hur de tänkte. Hur de kände. Hur det till exempel kom sej att barpigan Karin Månsdotter blev drottning av Sverige ett tag. I nutid har vi en gyminstruktör som avancerat (?) till kronprinsess-gemål...//Karin

onsdag 21 december 2011

Fem böcker som sticker ut 2011

Dags för en liten sammanfattning av bokåret som det sett ut för mig. Jag bestämde mig för att lista fem böcker men om sanningen skall fram så var det lättare sagt än gjort. Antingen så är böckerna jag läst under året utgivna fel år eller så var dom inte tillräckligt bra och då glömmer jag bort dom fortare än kvickt. Efter att ha grubblat en bra stund så bestämde jag mig för följande:

1. Blod, Eld, Död- En svensk metalhistoria av Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg. Är man det minsta intresserad av hårdrock, och speciellt då av den mer extrema varianten, så är det här en fullträff. Många biografier tråkar ut med detaljer eller uppsvällda egon som får stå oemotsagda men Blod, Eld, Död berättar historien via  reportage och intervjuer. Effekten är att man får känslan av att faktiskt lära känna personerna. Den petige kan ha åsikter om vilka band som får komma till tals men det är petitesser.

2. Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.  "Apokalypsen börjar i bergslagen" så inleds baksidestexten och låter inte det stimulerande nog så lita på kritikerna. Denna första del i en planerad trilogi har fått lysande recensioner och det med all rätt. Ramhandlingen med häxor i en småhåla och kampen mellan gott och ont hamnar lite i bakgrunden eftersom huvudpersonerna med sina konflikter och problem engagerar så starkt. Del två har mycket att leva upp till

3. Mats kamp av Mats Jonsson. Författaren beskriver sitt liv i serieform och har kommit fram till någon form av vuxenhet. Är det dags att sluta hänga på krogen när man måste dra in magen för att kunna visa sig i t-shirt? Lägg sedan till lite barnafödande, lite klasskamp och en hel massa allmänmänsklig otillräcklighet så hoppas jag att alla förstår ungefär vad det här handlar om. Vuxenserier för vuxna tonåringar i 40-årsåldern blir inte mycket bättre.

4. Geronimo av Peter Glas berättar den vid det här laget ganska välkända historien om apacheledarens liv och om kriget med den amerikanska och mexikanska armén. Vad jag verkligen gillade med den här boken är författarens sätt att på ett ganska vardagligt sätt skrapa bort mytbildningen och romantiseringen. Geronimo är inte självklart en hjälte för dagens apacher och gjorde sig skyldig till åtskilliga vedervärdiga terrordåd. Författarens besök hos dagens apacher och fotografier från miljöerna som beskrivs ger extra tyngd.

5. Framtiden av Eric Schüldt och Jonas Andersson. Debattbok om teknikutvecklingen eller en science-fictionhistoria? Här har vi lite av bägge och det är en bok mot strömmen, som övertygar med känslor snarare än skarpa argument. Ibland vill jag bara gå lös på datorn med en yxa när jag tänker på boken men lika ofta tänker jag "så där kan man ju inte resonera" Ett gott tecken oavsett vad man själv tycker. Hjärnstimulans i ett ämne som alltid är lika aktuellt.

Vilka böcker tyckte du var bäst 2011? Har du en egen lista? Berätta!

God jul och Gott nytt år önskar

Peter Hirseland