onsdag 28 september 2011

Kommer ni ihåg trollet...?

...han med den gula kepsen?

Kul att lyssna på via radio, kassett och även live när barnen var små. Och han finns fortfarande! Här är Trollet-Teater Allena-Lasse Åkerlund i full fart framför fascinerade barn på Loos bibliotek.

Roppedoppedidoppedidoppeda!

Lördagen den 1 oktober finns det chans att se föreställningen på Järvsö bibliotek.
Arrangör: Ljusdals kommun, bibliotek i samarbete med ABF

 //Karin

tisdag 27 september 2011

Ursäkta, men vad exakt menas med ett veck av sanning i det falska?

Som gymnasiebibliotekarie funderar jag ofta på hur man kan framställa läsning som något givande för dem som inte är ett dugg intresserade. Det är inte helt lätt alla gånger och det blir inte lättare när en del förståsigpåare beskriver läsning som något exceptionellt fint och viktigt.
Missförstå mig inte, det är viktigt, men inte för att det är fint eller för att det är konst och obegripligt utan år av universitetsstudier.
I min värld är det viktigt att läsa eftersom man annars får svårare att vara delaktig i samhället. Att förstå en text och kunna hantera ett språk är grundläggande för varje människa och därför det minsta man kan begära av folk som jobbar med litteratur och läsning är att dem inte medvetet skrämmer bort folk med högtravande språk eller genom att nedvärdera vissa genrer.
aftonbladets kultursida 2011-09-25, skriver litteraturforskaren Anders Johansson om romanen som en stelnad litterär form och beskriver litteratur på följande sätt:

"Litteratur är ett fasthållande av det liv som rinner mellan fingrarna. Litteratur är omedveten historieskrivning av sin epok. Litteratur är sedimenterat begär, en skärva av frihet i en värld reducerad till nytta, en sista flämtande politisk möjlighet, ett uppror mot alltings kontingens, ett veck av sanning i det falska. Kanske finns det inget viktigare"

Hängde ni med? Själv skrattade jag högt när jag läste texten första gången och jag fnissar fortfarande sporadiskt när jag läser om den. Sällan eller aldrig har jag sett litteratur beskrivas så pretentiöst och jag blev faktiskt lite arg och tänkte hoppas att ingen läser det här och får vatten på sin kvarn om att böcker bara är för dammiga professorer och snobbar.
Visserligen så är texten säkert skriven för personer med ganska avancerad förståelse i ämnet men den är också publicerad i en kvällstidning och det innebär en bredare publik. Jag uppmanar därför alla att dra på smilbanden inför texter av den här typen och för allt i världen; ta dem inte på allvar.
Litteratur kan säkert vara allt det Johansson försöker beskriva men det är också berättelser skrivna för att underhålla och det är verkligen inget fel med att kombinera nytta med nöje

Peter Hirseland

måndag 19 september 2011

Inspiration...

Snart är det dags...dråsvis med bokhandels- och biblioteksfolk, författare och allehanda månglare i branschen kokas ihop i Svenska mässan i Göteborg. //Karin

torsdag 15 september 2011

När svartsjukan går överstyr

Exhustrun smyger utanför huset och betraktar allt som hennes föredettings nya familj företar sig. Stämningen blir kuslig allteftersom hennes psyke känns sjukare och man förstår vad hon varit med om.
En brevroman om tilltagande olycka och galenskap. Sfinx av Christine Falkenland//Karin

onsdag 14 september 2011

Kul typer på bibblan i Loos!

Loosbibblan finns de här tre lirarna och en del av deras amugurumi-polare till och med 20 oktober.

Sofie heter tjejen som har inspirerats av boken "Virka amigurumi" //Karin

måndag 12 september 2011

Bilresa med Mark Levengood

"Hjärtat får inga rynkor". Mark Levengood läste för oss under en bilresa i helgen. På sitt speciella underfundiga filosofiska sätt. Långsamt, eftertänksamt på varm finlandssvenska.
Ibland småler man och ibland fnissar man till över hans berättelser ur livet.//Karin

tisdag 6 september 2011

Så dumt!

Lyssnar på Mia Törnbloms självbiografiska ljudbok "Så dumt".

Förundras än en gång över att en människa som ser så påfallande pigg och energisk ut kan ha så tung missbrukar-bakgrund. Vi vet inte så mycket om vad människor omkring oss går och bär på.

Författaren själv läser sin bok//Karin

fredag 2 september 2011

Minnet av en smutsig ängel

Det är spännande att få lägga vantarna på en ny Mankell! Har läst Minnet av en smutsig ängel. Med hjälp av författaren får man förflytta sig från det inre av Härjedalen till Afrika under tidigt 1900-tal, som fattig tjej utan språkkunskaper och pengar. Huvudpersonen gör en högst speciell karriär, halkar in på ett bananskal som bordellmamma... Hon blir så småningom bästis med en apa. Apropå bananskal.
Hade gärna läst mera om de som blev kvar i den dragiga stugan i Härjedalen, människorna i Sundsvall och även om de som fortsatte med skeppet mot Australien. Det kanske kommer?//Karin