torsdag 2 mars 2017

Spetälskesjukhuset i Järvsö


Kul att läsa böcker där man känner igen miljöerna!
Camilla Lagerqvists bok "Spetälskesjukhuset" utspelar sig i Järvsö.

Elly tillbringar sommarlovet hos sin farmor. Alldeles i närheten av farmors hus finns en kuslig gammal byggnad. Farmor säger att det har varit ett ställe där svårt drabbade sjuka i lepra, eller spetälska som det kallades förr, vårdades.

Eftersom de som bor i huset nu är på resa kan Elly smyga omkring lite och titta in i fönstren. Hon kan inte låta bli att kolla om dörren är låst... det är den inte och huset visar sej inte vara helt tomt. Någon rör sig och en besynnerligt knölig hand syns.

Den här boken kan läsas av både ungdomar och vuxna, tycker jag. En intressant dörr öppnas till en tid före antibiotikans upptäckt då smittsamma sjukdomar härjade fritt i Sverige.

//Karin

Härlig bok att läsa tillsammans

Jag har fått en härlig ny bilderbok i händerna!

"Fröken Hazeltines hem för blyga och ängsliga katter", med text av Alicia Potter och bilder av Birgitta Sif.

Fröken Hazeltine öppnar skola för blyga och ängsliga katter. Hon visste inte om det skulle dyka upp någon...men, de kom i en strid ström!

En var rädd för möss, en kunde inte spinna, en kände sej värdelös och en var rädd för nästan allting. Fröken Hazeltine fick undervisa i både det ena och det andra. Det fanns katter som inte ens vågade vara med på lektionerna. De fick vara ifred. Crumb var en sådan elev.

När fröken en dag plötsligt var försvunnen måste alla de blyga och ängsliga katterna ta mod till sej och gå ut och leta. Crumb fick en mycket viktig roll.

Varje porträtterad katt  i boken har sitt personliga utseende, minspel och kroppsspråk. Det är inte svårt att överföra handlingen till barns, eller för all del vuxnas, tillvaro.

//Karin