fredag 23 september 2016

Boktips, smårolig bok

Simsion, Graeme
Rosieeffekten
Ljudboksversionen, som jag har lyssnat på

 Det här är inte den mest lättstavade boktiteln och författaren att leta efter i bibliotekskatalogen, men den är mödan värd.
En smårolig, trivsam berättelse om den lite speciella killen Don Tillman och hans fru Rosie. När man kommer in i handlingen är Don fortfarande förvånad och ödmjuk inför det fantastiska som har hänt - Rosie, den underbaraste av kvinnor, har velat gifta sej med honom. De lever tillsammans som ett lyckligt par.
När Rosie en dag berättar att hon väntar deras barn reagerar Don på ett för andra ganska ovanligt sätt, men för honom rätt normalt. Jag har inte tjyvläst något om boken, men det känns som att han har lätta drag av autism/aspberger eller någon annan variation i den mänskliga spektrat. En snäll och vänlig kille, som bara har så svårt att greppa hur andra människor tänker. Och när saker och ting inte rullar på enligt plan måste han strukturera upp allt mycket noga.

Det finns en del 1 också om man vill börja från början. Vilket inte jag gjorde. Den boken heter Projekt Rosie.

//Karin

måndag 19 september 2016

En ö för missanpassade kvinnor

"Journal 64"
av Jussi Adler-Olsen

Deckarförfattare varvar ofta en berättelse i nutid med händelser i det förgångna. Så gör även  Jussi Adler-Olsen i Journal 64. Nete Hermansen, som har en mycket god social och ekonomisk ställning i Danmarks överklass, träffar på en person som känner igen henne från förr. Äktenskapet och hela tillvaron förändras i ett slag när Netes bakgrund uppdagas.

Polisens Avdelning Q nystar i gamla ouppklarade fall. Flera trådar leder till ett hem för "missanpassade" kvinnor på Sprogö. Grymhet, misär och orättvisor styrde på den isolerade ön. Carl Mörck och hans energiska assistenter Assad och Rose spårar upp en djupt rasistisk och diskriminerande organisation, som fortfarande är aktiv i det fördolda. 
Uppläsare: Stefan Sauk.
Foto från förlaget StorySides pressrum

Den här boken finns som ljudbok, uppläst av Stefan Sauk. Det har ju onekligen stor betydelse vem som läser en ljudbok. Sauk läser på ett mycket dramatiskt sätt - levandegör de olika personerna i boken - kvinnor, män, olika uttal och röstlägen. Häftigt att lyssna på!

I början reagerade jag på en del uttalanden som poliserna gjorde sinsemellan. Får man skriva så...?
I dansk deckare verkar det gå bra i alla fall.


//Karin