måndag 30 maj 2016

Filmtips

"The Summit" heter en spännande dokumentärfilm som finns att låna från HelGe-biblioteken.
Regissören Nick Ryan har försökt återskapa händelser och stämningar från 2008, då en stor klättringsexpedition fick allvarliga problem vid bestigning av K2.

Den beryktade toppen K2, 8611 meter över havet, finns i bergskedjan Karakorum på gränsen mellan Pakistan och Kina. Toppen är den näst högsta i världen,  lockande för bestigare eftersom den anses så svår. Vädret i området varierar och åtskilliga klättringslag har blivit varse hur snabbt läget kan försämras. Isväggar som verkar solida kan plötsligt ge vika, laviner kan braka iväg nerför branterna och klättrarnas omdöme kan bli förvirrat av syrebristen.

Flera svenska klättrare har försökt sej på K2. Göran Kropp lyckades nå toppen 1993. Den här filmen har delvis använt sej av material från en annan svensk äventyrare, Fredrik Sträng, som tvingades vända vid sitt toppbestigningsförsök.

"The summit" är en spännande film med intressanta naturscenerier! Filmen väcker tankar kring människans otroliga envishet, äventyrslusta och driv att klara av något som kan verka omöjligt.

//Karin


måndag 9 maj 2016

Mera sommarstämning

Fortsätter på sommarspåret. Ett boktips med sommarvärme, bad och starka upplevelser.


Baddaren
av Emma Hamberg

Konstnärsparet Pelle och Maja Hannix bor i ett gammalt slott på en ö i Vänern. När det omaka paret (framgångsrik äldre skulptör och hans avsevärt mycket yngre oetablerade elev och numera fru) en gång flyttade dit var tanken att de skulle inspireras av den fantastiska miljön och kunna skapa väldigt mycket.
Maja hamnar i ett tillstånd av skaparkramp, får inte någonting gjort och hon störs väldigt av Pelles flitiga bankande i verkstan intill.

Ett tidningsreportage inspirerar Maja att anordna simskola i internatform för vuxna. Ett koncept där god mat och öns fina miljö ingår i paketet. Några få elever anmäler sej och simskolan utvecklar sej till något helt annat än vad hon hade kunnat föreställa sej.

Det finns både humoristiska och sorgliga inslag i boken. Väl värd att ta med sej i hängmattan!

//Karin