torsdag 31 mars 2016

Kaffe med oväntad musik

Karin Brunk Holmqvist har skrivit flera roliga, mysiga böcker med huvudpersoner i mogen ålder.
I "Kaffe med musik" har syföreningsdamerna köpt lotter i idrottsföreningens reselotteri. Det är sånt som de gör ibland utan att ha någon större förhoppning om vinst, men just den här kulna höstdagen händer det. Vinsten - en bussresa till julmarknad i Tyskland - faller ut!
Alla de fyra vännerna är inte lika ressugna. En av dem är för all del resvan, men de andra brukar mest hålla sej inomskärs. Åka ifrån gubben, åka ifrån huset, komma till ett land där det pratas ett annat språk...hur ska det gå?

Det blir en händelserik resa. Det visar sej att de gamla vännerna inte känner varandra så väl som de trott. När den gamla invanda trygghets-zonen lämnas dyker helt nya sidor upp.

//Karin

torsdag 17 mars 2016

Att söka sina rötter

En resa i historien.
Till Karl XI:s dagar
Under arrangemanget Vinterveckan kunde man bland annat prova på släktforskning på biblioteket i Los.
Alva, 11 år, var en av de som tog chansen. På mammas sida gick det att forska ända tillbaka till finnättlingen Gustav Ersson Taijainen, Karsvall.
Han var född 1691!

//Karin, med material från Eli på Los bibliotek

Barnmorskan i Hope River

Ett boktips för den som inte gillar fantasy och deckare utan vill ha något ganska verklighetsnära. "Barnmorskan i Hope River" av Patricia Harman är en läsvärd bok om barnmorskan Patience Murphy och de människor hon möter i 1930-talets kärva tillvaro på landsbygden i West Virginia.

Efter börs-kraschen är det inte många som kan betala i sedlar och mynt. Barnmorskan kan få en säck ved eller en korg med ägg som tack, men ibland blir det bara ett tack.

Patience bär på svåra upplevelser från sitt tidigare liv. Hon är numera van att leva ensam och det blir en stor omställning för henne när färgade flickan Bitsy flyttar in och börjar dela hennes tillvaro i den enkla stugan. Alla uppskattar inte vänskapen mellan de två kvinnorna, en natt dyker det upp män med facklor och vita huvor.

Författaren Patricia Harman har 30 års egen erfarenhet av arbetet som barnmorska.

//Karin