torsdag 26 november 2015

När en anhörig försvinner i sin egen värld

Att se en nära anhörig förändras av demenssjukdom är smärtsamt. Karin Flygare berättar i boken "Det är så konstigt nuförtiden" om Birgitta och hennes gamla mamma, som gradvis blir allt dimmigare i sin demenssjukdom. Mamman har alltid varit klok och pålitlig, men så börjar hon göra väldigt konstiga saker. Hon försvinner hemifrån, hon vet ibland inte vem det är hon pratar med och viktiga saker försvinner.
Boken är lättläst och känns som en dagbok. Jag tror att den kan ha en hel del att ge andra i samma situation.

//Karin

onsdag 18 november 2015

Julpyssel 1:a advent

1:a advent, söndagen den 29 november, kl.14-18, blir det julpyssel på Röda Kvarn i Ljusdal.
Under många år har Ljusdal/Ramsjö församlings barn- och familjeverksamhet brukat julpyssla med barnen på Ljusdals bibliotek. 2015 blir det inte så eftersom biblioteket är stängt till följd av brandtillbudet i september.
MEN, biblioteket och församlingen flyttar i år tillfälligt pysslet till Röda Kvarns lokaler. Hjärtligt välkomna dit!

Hur hittar man till Röda Kvarn i Ljusdal? Det finns i samma hus som Wahlins bosättning, utmed genomfarten i Ljusdal. Nära bion och förvaltningshuset.

//Karin, med material från Hedda, barnbibliotekarie

Ljusdals bibliotek under sanering och återuppbyggnad

Ljusdals bibliotek kommer att vara byggarbetsplats under lång tid framöver efter brandtillbudet i september. Enklare biblioteksservice levereras genom en lucka från magasinsdelen av biblioteket. Där finns en tillfällig entré, delad med receptionen, vid nödutgången mot Lilla Vintergatan. Man kan sitta ner och läsa tidningen i det lilla utrymmet vid receptionen, men det finns för närvarande inget bibliotek att strosa runt i, samlas, använda datorer eller själv hitta inspirerande läsning.

Det går bra att beställa böcker och andra media för utlämning vid den tillfälliga entrén. Den är öppen måndag-fredag, helgfria dagar 8-12, 13-16.30
Telefon 0651-180 01
E-post: bibliotek@ljusdal.se
Bibliotekskatalog, där man kan se utbudet: helgebiblioteken.se

Bokbussen står på Riotorget framför Förvaltningshuset helgfria onsdagar och torsdagar klockan 15.00-17.00. Biblioteken i Järvsö, Färila, Los och Ramsjö har öppet som vanligt.
Sotig fönstersmyg i ett av arbetsrummen på övre planet.
Den magnifika julgranen, som nu står på Riotorget framför Förvaltningshuset i Ljusdal, har skänkts av en privatperson. Snart kommer ljusen att tändas.

//Karin

torsdag 12 november 2015

Röda Korset på Los bibliotek

Röda Korset, Loskretsen.
Utställning på Los bibliotek november 2015
 

Tisdagen den 3 november informerade Göta Karlsson om Röda Korset i ett historiskt perspektiv och sedan om Loskretsen som startade i början av 1940-talet.

Efter det bjöds det på kaffe med dopp

Kretsen hade ett förråd som var bortglömt i många år och det är föremål därifrån som finns med på utställningen.

Föremålen, dokument och annat material är från 1940-talet

 
 
 
 
//Karin, med material från Eli, Los bibliotek


onsdag 11 november 2015

Det gamla sommarhuset talar till professorn

Psykologiprofessor emerita Yvonne Waern skriver i förordet till sin bok "Änkenådens hemlighet" att hennes älskade sommarhus, Karsjöhult, talade till henne en natt. Det gav henne inspiration att söka i arkiven och börja skriva historien om människorna som bott där för många år sedan.

Gården finns i handlingar från 1600-talet. Änkenåden Charlotta bodde i huset från 1771 och det är henne vi får följa. Änkans tillvaro är inte enkel. Såväl kyrka och släktingar som samhälle runtomkring sätter gränser för vad en ensam kvinna får och förväntas göra. Men Charlotta är ingen lättskrämd kvinna. Hon tar sej fram genom ödemark, mörker, snö och vargflockar och lyckas ordna sitt liv självständigt.

En stor hemlighet bär hon på. En gåta som hon tror sej hitta svaret på.

//Karin