tisdag 28 juli 2015

Husvagns-rysare

Är det en slump att både John Ajvide Lindqvist och Karin Fossum har valt att placera en skräckfylld berättelse i husvagnsmiljö? Nja, det är det nog inte. Kontrasten mellan något så inrotat mysigt som husvagnar, camping och semester å ena sidan och brutalt, blodigt våld å andra blir onekligen effektfull.
Husvagns-rysaren Himmelstrand av Ajvide Lindqvist har jag skrivit om förut. Nu har jag just läst Karin Fossums "Helveteselden".

En ung mamma och hennes femårige son hittas brutalt knivmördade i en gammal husvagn på en äng. Kommissarie Konrad Sejer tar sej an fallet.

Mamman, Bonnie, har levt ensam med sin son Simon i flera år och även den andra kvinnan, Mass, som man får följa i boken har levt ensam med sin son. Den ena pojken fruktar sin frånvarande far och den andra söker efter sin.

//Karin

fredag 24 juli 2015

En gyllene tråd

Spegelskärvor
av Maria Gustavsdotter

Det kan vara fascinerande att läsa om och försöka sätta sej in i hur människor före oss levde och tänkte. Den här historiska romanen utspelar sej på 1500-talet. Huvudpersonen Agda, är barnbarn till Gertraud, som man kunde läsa om i Maria Gustavsdotters serie Fem pärlor till jungfruns krona.

I arv efter mormor Gertraud får Agda bland annat ett vackert täcke med broderade bilder, pärlor och guldtråd. Hon har också fått förmågan att se det andra inte ser, på gott och ont. När det gäller de egna livsvalen ser hon tyvärr inte det hon skulle behöva se...

En guldtråd och en krossad spegel får nyckelroller i boken.

Boken ska ingå i en serie, En gyllene tråd. Ser fram emot att läsa flera delar!

//Karin

måndag 20 juli 2015

Populär i femtio länder

En 41-årig svensk författare, som har sålt 12 miljoner böcker och är utgiven i 50 länder. Vem kan det vara?
Svaret är, förstås, Camilla Läckberg. Hon är en del av det svenska deckarfenomenet. Men vad är det som gör hennes böcker så eftertraktade då?
Jag har läst "Lejontämjaren" under semestern. Det har varit lång kö på den tryckta boken ända sen den kom ut så jag kom över den som e-bok via helgebiblioteken.se.

"Lejontämjaren" är ännu en Fjällbackadeckare och den är ju såklart spännande! Inga invecklade framkörningssträckor innan det börjar hända något.
En lättklädd flicka kommer irrande genom ett snöigt skogsparti. Föraren i bilen har inte en chans att stanna när hon snubblar ut på vägen. Flickan identifieras som samma person som försvann från en ridskola i närheten för en tid sedan. Flera flickor har försvunnit spårlöst.
Patrik Hedström och poliskollegorna följer upp många olika trådar.

Patriks fru, författaren Erica Falck, gör research för en ny bok. Hon intervjuar en kvinna, som sitter i fängelse för mord. Kvinnan brukar inte vilja ta emot besök för intervjuer, men av någon anledning accepterar hon kontakten med Erica och efterhand trillar små pusselbitar ut i fallet.

Camilla Läckberg kan sitt hantverk. Lejontämjaren är en spännande bok. Tycker jag. Också.

//Karin

onsdag 15 juli 2015

Jag i Hälsingland

Foton, dans och musik - en utställning på Ljusdals bibliotek. Utställningen visar unga människors version av Hälsingland genom olika kreativa uttryck. Det är Hälsinglands Konstgille, Galleri Ladan och Estrad Ljusdal som har arbetat tillsammans med lokala ungdomar.
 
Utställningen finns kvar ungefär en vecka till.
 
//Karin

Läsglädje för livet, bebisträff på biblioteket

De vuxna lyssnar på barnbibliotekarien...
men så här kan det se ut om man sänker blicken lite...

 
Livligt samspråk på knä-sittarnivå !
 
 
 
 
//Karin. Foto: Hedda Winther
 
 
 

 


måndag 13 juli 2015

Roligt och spännande att lyssna på

"Spinnsidan" Av Marianne Cederwall.


Det lilla gotländska samhället Kajpe Kviar kan nog snart ta upp tävlingen med det brittiska distriktet Midsomer. Det händer MYCKET i Kajpe Kviar, både sånt som är synligt för alla och sånt som kräver ett extra känsligt sinne.

Det är meningen att Mirjam och Hervor ska ta det lugnt på Gotland den här gången. De ska måla om dasset, samla in välgörande örter, läsa och bara koppla av. Men så blir det ju förstås inte. De båda damerna kan inte stillatigande se olyckliga människor och hantera alla syner som tränger sej på. De blir extra starkt engagerade i den ensamma pojken Emanuel, som bor hos sin häx-tant-mamma.

Och vem är det som har gett sej till att ta ner grannbonden Sylves skog?!

I ljudboksinläsningen av boken är det Susanne Alfvengren och Gun Olofsson som tagit sej an rollerna som Mirjam och Hervor. Deras härliga dialekter ger färg åt lyssnandet!

Det finns flera böcker om Mirjam och Hervor. Den första heter Svinhugg, men jag tycker att det gick utmärkt att lyssna på den här helt fristående också.

/Karin

onsdag 8 juli 2015

Invigning av Ramsjö bibliotek

Ramsjö biblioteks nya lokal invigdes festligt måndagen den 6 juli. Cirka 30 personer besökte biblioteket och fick ta del av Teaterkamraters spex. Det gick hett till när kommissarie Knäck upprätthöll ordningen bland låntagarna vilket lockade till många glada skratt. Det bjöds på gemytligt mingel med dryck och tilltugg. Utgallrade böcker gick åt som smör i solsken.
/Carin och Birgitta