fredag 8 maj 2015

Gillar du kärleksromaner i historisk miljö?

Norrsken
av Frida Skybäck

Har du slukat Jane Austens kostymdramor? Suttit klistrad vid TV:n när Downton Abbey sänts? Har du kanske rentav dammsugit bibliotekshyllorna efter romantiska böcker i svensk, historisk miljö?

Nu har en yngre svensk författare, som heter Frida Skybäck, gett ut första delen i en ny serie. Vi får följa systrarna i familjen Stiernfors på Rosenlunds herrgård. Det är 1800-talets mitt och den äldsta systern, Cecilia, kommer tillbaka hem efter en lång tids frånvaro. Var har hon varit och varför behandlar hennes föräldrar och systrar henne så konstigt? Svaret pusslas sakta fram under läsningens gång. Oönskade och önskade friare förekommer.

Boken är lättläst och kan rekommenderas till den som tycker att det är roligt att läsa om förr i tiden.

//Karin

torsdag 7 maj 2015

De yngsta biblioteksanvändarna

Kan det vara så att biblioteken är de kommunala enheter som har bredast målgrupp - från nyfödd till åldring? Ja, alla behöver förstås också vatten, avlopp och lite annat för att klara sej fint.

Häromdagen var det bebisträff på Ljusdals bibliotek. Träffen ingick i långkörar-projektet Läsglädje för livet. Sedan 1993 har kommunens nyfödda fått hämta gåvobok och bjudits in till biblioteksträff. Ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Primärvården i Hälsingland
Samling på barnavdelningen, Ljusdals bibliotek
 
//Karin, med fotomaterial från barnbibliotekarie Hedda Winther

måndag 4 maj 2015

Boktips som kan inspirera till besök på författarkväll kanske - och vice versaKristina Sandberg har skrivit en kritikerhyllad trilogi om Maj, som gifter in sig i en högre samhällsklass och lever ett strävsamt liv som fru till en man med alkoholproblem. Berättade jag för mycket nu? Böckerna är i alla fall klart läsvärda!
Den första heter Att föda ett barn och där får man följa den 21-åriga servitrisen Maj när hon träffar en betydligt äldre man och blir förälskad i honom. Del två heter Sörja för de sina och sen finns det en tredje och avslutande del som heter Liv till varje pris. I den boken besöker för övrigt huvudpersonerna Järvsöbaden vid ett tillfälle. Det kan vara kul med miljöer man känner igen.
Författaren är född och uppvuxen i Sundsvall så hon har säker känsla för kusten och ö-världen kring Sundsvall/Örnsköldsvik. Handlingen inleds i slutet av 1930-talet och fortsätter till 60-talet.

Om man vill höra Kristina Sandberg berätta själv om sina böcker kan man besöka Ericssons bokhandel måndagen den 11 maj. Då kommer hon dit på författar-café.

//Karin