måndag 26 januari 2015

Ett sjätte sinne

Läkaren och geriatrikern David Dosa jobbar på ett vårdhem,
där det finns några katter som sällskapsdjur. Personalen på vårdhemmet berättar att särskilt en katt, Oscar, verkar ha ett extra sinne för när någon av de boende är på väg att gå bort. Till vardags är inte Oscar överdrivet kelig och social av sej. Men när någon av patienterna blir sämre kan ingen stoppa honom från att ta sej in i rummet och rulla ihop sej på sängen. Där blir han kvar tills den avlidne förs bort.

Inte lätt för en högt utbildad och erfaren läkare att ta in hur det här hänger ihop! Katten verkar ha bättre nos för hur det står till med patienterna i livets slutskede än vad läkarvetenskapen har. David Dosa börjar intervjua anhöriga till patienter som gått bort den senaste tiden och gör många förvånande upptäckter.

Intressant!

//Karin, som lyssnade på mp3-versionen av "Sjukhuskatten Oscar" av David Dosa. Inläsare: Torsten Wahlund

torsdag 15 januari 2015

Mardrömmarnas mästare

Någon som sover för gott om nätterna? I så fall rekommenderas författaren John Ajvide Lindqvist. I senaste boken, Himmelstrand, handlar det om semestrande människor på en campingplats. En morgon när de vaknar är allt borta, allt utom några husvagnar och bilar i ett begränsat område. Utanför finns bara knallgrönt konstigt luktande gräs och blå himmel. Den klarblå himlen saknar sol...

Vad händer när en grupp människor hamnar alldeles övergivna utanför allting? Ingen el, inga affärer - finns det över huvud taget någon omvärld kvar bortom horisonten? Några väljer att försöka utforska gränsen, några blir aggressiva, någon sätter igång ett stort bullbak till gasolugnen. Och så finns det en liten flicka som verkar ha väntat på det här, som inte är rädd alls utan verkar trivas när blod börjar flyta...

//Karin

onsdag 14 januari 2015

Bastu och karelska piroger

En måndagkväll för ett tag sedan var det finländskt tema på Los bibliotek. Kjell Söderberg och Pirkko Mäkinen berättade om Finlands moderna historia och visade en bastu av specialtyg. Till fikat serverades finska julstjärnor och karelska piroger.
Pirkko visar bastun

Samtal med besökare

//Karin. Material från Eli på Los bibliotek

tisdag 13 januari 2015

Snö, snö, snö och mera snö

Så har jag väl haft lite tur igen... läser en deckare från 2008 och hamnar ändå  rätt bra i tiden. Det är inte svårt att leva sej in i  Anne Holts deckare "1222 över havet" när snön vräker ner utanför fönstret på riktigt.

Ett tåg på väg till Bergen i Norge spårar ur mitt under pågående snöstorm. Passagerarna befinner sej i fjällterräng, mer än 1200 meter över havet, men lyckligtvis finns det ett högfjällshotell i närheten. Finse högfjällshotell är normalt en fridfull plats mitt i storslagen natur, men eftersom det var Anne Holt som höll i tangentbordet när den här boken blev till så väntar några dramatiska dygn.
Skaran som inkvarterats på hotellet är totalt isolerad från omvärlden och det börjar hända obehagliga saker. En av de strandsatta resenärerna visar sej vara Hanne Wilhelmsen, tidigare kommissarie vid Oslopolisen. Rörelsehinder efter en skottskada i tjänsten hindrar inte henne från att börja undersöka fallet.

"1222 över havet" finns att låna som e-bok via helgebiblioteken.se

//Karin

onsdag 7 januari 2015

Gott Nytt År med ett filmtips

Tänkte börja det nya året med ett filmtips, The lunchbox. En indisk feelgood-film, som finns att låna på Ljusdals bibliotek.

Filmen handlar om hemmafrun Ila, som lägger ner stor möda på att göra i iordning fantastiska matlådor till sin man. Matlådorna skickas enligt ett finurligt system kors och tvärs med cykelbud och tåg genom storstaden Mumbai.
Av en händelse börjar Ilas smaskiga matlådor hamna på den lite grinige änklingen Sajaans skrivbord i stället för på makens. Det blir inledningen till en väldigt ovanlig kontakt. De två börjar skicka brev via matlådorna.

Vad fick maken i sina förväxlade matlådor då? Jo, han började klaga över ständiga blomkålsrätter...inte direkt något som bättrade på deras äktenskap.
//Karin