fredag 28 november 2014

Inspiration till eget skrivande

Foto: Eli Hynne, Los bibliotek

Författare och illustratör Viveka Sjögren har varit på besök på skolan och biblioteket i Los.

Under hösten har eleverna bekantat sig med Vivekas böcker och nu kom hon alltså i egen hög person för att berätta och inspirera.

//Karin

fredag 21 november 2014

Ett besök i Torajaland!

Pensionärsresenären Yvonne Kristiansson besökte den 6 november Ramsjö bibliotek.

Yvonne och hennes man Kåre reste i vintras till Torajaland på ön Sulawesi i Indonesien. De visade bilder därifrån och berättade engagerat om Torajas komplexa begravningsritualer som de fick delta i.

Dödsfirandet där pågår i flera dagar och avslutas med att man tar kroppen till en klippgrav. Barn under tre månader begravs i trädstammar. På bilden ser man klippgravar. En mycket intressant, annorlunda och trevlig kväll.

Carin Björklund//Marianne

Att komma till ett nytt land

Människor har gjort det i alla tider. Brutit upp från det trygga invanda och begett sig mot något de hoppats ska bli bättre. "Vi kom över havet", av Julie Otsuka,  är en gripande roman på det temat.

Handlingen startar 1919, då en grupp unga japanska kvinnor är på väg till det rika fantastiska landet i väster. De ska gifta sej med vackra framgångsrika män, som de aldrig har träffat. De tummade fotona, som kvinnorna tittat på så många gånger under den gungiga båtresan, överensstämmer inte något vidare med den luggslitna skara män som står och väntar på kajen i San Francisco. Det blir ett hårt och slitsamt liv för de flesta.

När andra världskriget bryter ut och Japan ses som landets fiende betraktas alla med japanskt påbrå som förrädare, men det är inte möjligt att bara packa ihop och åka hem.

Det var väldigt lätt att dras in i den här boken. Den är liten och behändig i formatet. Författaren skriver på ett närvarande sätt, där hon beskriver alla kvinnorna som "vi". En stor gemensam grupp med varierande livsöden. Gemensamt för dem är att livet är krävande och hårt.

En del fenomen är eviga. Även idag förekommer det ju att kvinnor reser över världen för att flytta ihop med någon de bara har sett på bild, fått brev/mail ifrån. Utanförskap och främlingsfientlighet är dessvärre också eviga begrepp.

//Karin

                                   

fredag 14 november 2014

Dags att gymma smilbanden

Ärligt talat, vad finns det att flina åt en novemberdag när skymningen smyger sig på en bakifrån klockan 13:38?
Kanske en underfundig, lustig bok?!

Jag slänger in ett boktips av en välbekant ståuppare, David Batra. Boken heter "Gevär säljes p.g.a. dödsfall" och har fått sitt namn från en annons på Blocket.

I en lagom smaklig röra serverar Batra särskrivningar, kreativa stavningssätt, fantasieggande rubriker och irrelevanta bilder, som har varit publicerade på annonssajten Blocket.

För den som har rötter och intresse i Gävleborgs län kan jag tipsa om att det i boken finns ett foto på en motorsågssnidad björn. Tror flera av oss har stött på sådana. Med viss känsla av andakt inför fyndigheten och  skickligheten hos den som kan frammana en fullstor björn ur en vresig trädstam, med hjälp av motorsåg.

Boken står inte i hyllan på Ljusdals bibliotek, men kan med några få eleganta knapptryckningar beställas från vårt eminenta HelGe-samarbete.

Läs den, om du vill förbättra blodcirkulationen i mungiporna.

//Karin