måndag 25 augusti 2014

Snälla boktips

Mina boktips har nog en tendens att vara väldigt snälla och tama. Kanske det kommer något rivigare från min kollega Peter snart, men i väntan på det presenterar jag här Gatukatten Bob av James Bowen.
Alla som gillar katter vet att det är något särskilt att bli utvald till en katts favoritmänniska. Man känner sej mycket hedrad och speciell. Den här boken handlar om James, som har haft ett ganska rörigt liv. Efter en period av hemlöshet har han nu fått en träningslägenhet och kämpar med sitt drogmissbruk. Livet är inte alltför guldkantat för James, där han hankar sej fram som gatumusikant i ur och skur.

En dag får han så helt oväntat en envis ny vän, en röd gatukatt som bestämmer sej för att flytta in och bli ständig följeslagare. Inte helt populärt hos James, som har fullt sjå med att försörja sej själv. En smutsig, lusig och okastrerad gatukatt är inte vad han längtat efter. Men den röda katten ger inte upp, den dyker upp som en jojo hur många gånger han än försöker göra sej av med den. Och ett mycket speciellt vänskapsförhållande utvecklas mellan människa och katt. Det visar sej att Bob har lysande talang för att få folk att öppna sina plånböcker.

Boken bygger på en verklig historia. Jag har lyssnat på den som ljudbok.

//Karin

onsdag 20 augusti 2014

Tårbestänkta böcker

När jag var betydligt yngre än nu var det många som läste en jättesorglig och jätteromantisk bok som hette Sunshine. Den var skriven av Norma Klein och handlade om en ung mamma som fick cancer. Många läsare fällde tårar över den boken.

Om man vill fälla tårar över en bok i modern tid kan man prova Livet efter dig av Jojo Moyes. Den här boken handlar om Will Traynor, en ung kille med lyckligt välordnat liv, som plötsligt råkar ut för en livshotande olycka. Han vaknar upp i stort sett totalförlamad. Svårt att hålla modet uppe då. Unge Will blir tvär, kärv mot omgivningen och vill helst göra slut på allting.

Lou Clark får jobb som någon sorts sällskapsdam åt Will. Det visar sej att hennes verkliga uppdrag är att försöka få Will att vilja fortsätta leva. Hon har sex månader på sej, sen kan det vara en klinik i Schweiz som hjälper Will över gränsen.

//Karin