torsdag 17 juli 2014

På jakt efter hängmatteläsning?

Dags för en lättläst roman i historisk miljö?

Ulrikas bok är den första i Maria Gustavsdotters planerade trilogi om prästdöttrarna Ulrika, Katarina och Ebba. Några ungdomar planerar ett bustrick att liva upp högmässan med. Pastor Morlandeus kan vara bra seg att lyssna på. Men det som är tänkt som en oskyldig skämtsam lek kommer att få livsavgörande konsekvenser för dem alla.

Regelverket för uppförande och sysselsättning i 1600-talsfamiljen är strikt. Döttrarna i prästfamiljen får räkna med att lugnt hålla sej på mattan, inga utsvävningar. Inte för roligt, inte för fritt, händerna ska hela tiden vara sysselsatta med bön eller något annat allvarligt och nyttigt. Gifta sej ska de helst göra med någon grisig, rik gubbe som föräldrarna valt ut. En dotter som väljer att sticka iväg på egna äventyr under natten har brutit med familjen för gott och vilka möjligheter finns att överleva på egen hand?

Det ska bli kul att läsa de andra två systrarnas böcker när de kommit ut.

//Karin

onsdag 16 juli 2014

Med franska ögon

Det ger onekligen extra krydda att läsa en bok om svenskar skriven av en författare från annat land. David Foenkinos är fransmannen som ligger bakom "Nathalie. En delikat historia".
Nathalie har hastigt förlorat sin man. De två hade ett ovanligt starkt och komplett förhållande och Nathalie kan överhuvud taget inte tänka sej att någon annan skulle kunna intressera henne.
Hon skulle kanske ha levt på minnen om inte den obegriplige, töntige, märkligt klädde svensken på jobbet skakat om henne bara genom att finnas. Själv har han uppfattat den eleganta avdelningschefen Nathalie som fullständigt ouppnåelig. Han är inte precis den som haft horder av tjejer efter sej under uppväxttiden i Sverige, så när Nathalie plötsligt går fram till honom och planterar en kyss mitt på munnen blir den arma karlen helt såld.

En story som man tycker att man har läst förut? Nej, det tycker jag faktiskt inte för den här boken är bra skriven med många intressanta utvikningar. Huvudpersonerna är väldigt omaka och det är kul att följa deras tankar.

I ljudboksversionen följer en författarintervju på slutet och den var också intressant att lyssna på. Den 37-årige författaren berättar bland annat varför han valt att förlägga handlingen till en svenskägd firmas Pariskontor och varför han har utsett Markus till den som Nathalie faller för.

Jag har inte sagt hur det slutar...

Bra sommarläsning!

//Karin


tisdag 8 juli 2014

Att inte orka vara lycklig

Debutanter som publiceras på mindre bokförlag får inte så mycket publicitet. Så därför tänkte jag nu tipsa om Eftervärkar av Josefin Branzell Hertz. Och förstås för att jag gillade boken och läste ut den snabbt.

Sara och hennes kille ska bli föräldrar för första gången. De är förväntansfulla och längtar riktigt mycket efter den nya lilla människan. Så händer det som ingen av dem räknat med, förlossningen blir en riktig skräckupplevelse. Smärtorna överstiger allt som Sara hade kunnat föreställa sej, förlossningen drar ut på tiden och avslutas under skrämmande former.

När bebisen har kommit borde allt lägga sej och lyckan få ta över. Han är ju så fin den lille, så fantastisk och deras egna nya familjemedlem! Men Sara har problem att knyta an till honom. Traumat från förlossningen hänger kvar och snarare växer än avtar. Sara tappar fotfästet i tillvaron.

Den här boken var intressant att läsa, tycker jag. Den kändes äkta även om det är en roman, en skönlitterär bok.

 
 
//Karin