söndag 30 mars 2014

En avgrundsrolig författare

Recensenten i TV-soffan beskrev Caitlin Moran som "avgrundsrolig". En biografi av den författaren måste man ju så klart provläsa!

I "Konsten att vara kvinna" betar Moran av det mesta som har med tjejers och kvinnor liv att göra. Det är tokroliga och tillspetsade situationer som mixas med mera seriöst feministiska tankar. Något exempel? Hennes roliga beskrivning av underklädernas utveckling. "Medel-Britta kan packa en veckas tros-behov i en tändsticksask"

Jag rekommenderar den här boken till den som vill ha något roligt att läsa, men inte är alltför känslig av sej...


//Karin

söndag 16 mars 2014

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

Kärleken slår ner som en blixt i den vanligtvis rationella huvudpersonen Ester. Hon lever i en bra relation, men sveps ändå med totalt av mötet med en annan man.

Ester har fått i uppdrag att hålla föredrag om den berömde konstnären Hugo Rask. I publiken sitter konstnären själv och det kommer att slå gnistor om deras första samtal, i alla fall gnistor från Ester. Relationen blir minst sagt ojämlik.

Den här boken fick Augustpriset 2013 som Årets svenska skönlitterära bok. Den är mycket mer än en roman om kärlek, längtan och tvivel. Boken är fylld av tänkvärda filosofiska funderingar över människan och livet, men är inte på något sätt svårtillgänglig.

Jag rekommenderar den till läsare som gillar böcker med elegant språkbehandling i kombination med ett tema som får läsaren att vända blad på blad. Jag läste den som e-bok.

Den tredje april kommer författaren, Lena Andersson, till Ljusdal och berättar om sin bok under ett författarcafé.

//Karin

onsdag 5 mars 2014

Spaning tillbaka i tiden

Hur levde vanligt folk förr i tiden?

Mycket finns faktiskt dokumenterat i bildform. Även när det gäller historia i det nära och det lilla sammanhanget. Eva Frögren på Ljusdalsbygdens museum visade och berättade på Ramsjö bibliotek.

Många gamla foton scannas in och sparas i Helsingebilders databas, www.helsingebilder.se.

En tidsresa på Ramsjö bibliotek
//Karin, med foto från Carin med C