lördag 26 oktober 2013

Vintertid...

Jaha, det är alltså dags för vintertid! Snart 1 november. Hur gick det till? September slängde ut
dimridåer genom att bjuda på bonus-sommardagar lite då och då. Till och med oktober kunde styra fram solen någon helg.

NU borde det väl vara läge att krypa upp i det beryktade soffhörnet med filt, kaffekopp och en god bok. Väljer mellan två snackisar... Fifty shades of grey (James, E L) och Äcklig (Briscoe, Constance). Undrar vilken som är äckligast av dem förresten...nog en smaksak.

Återkommer!

//Karin

måndag 21 oktober 2013

Dans och Dantes Inferno

En bok av Dan Brown lånar egentligen ut sej själv. Det svenska bokförlaget kungör på sin webbsida att Browns böcker har sålts i 81 miljoner exemplar världen över. Så jag tror inte att den här författaren är direkt beroende av PR-puffar på Ljusdals biblioteksblogg för att klara sej till månadsslutet.

Men, jag måste ju erkänna att senaste boken, Inferno, ÄR spännande!  Huvudpersonen, symbolexperten Langdon, känner man från tidigare böcker. I Inferno vaknar han upp på ett sjukhus i Italien med noll koll på vad som har hänt. Hur som helst pilar han snart omkring i Florens palats, kyrkor och hemliga gångar med en übersmart, undervacker, mystisk läkare i sällskap. Något fasansfullt är på gång. Jordens undergång. I alla fall mänsklighetens. Och de här två, som sliter för att ställa allt tillrätta, har både skurkvärlden och etablissemanget emot sej. Hur ska det gå?

Förutom spänningen får man sej en hel del konsthistoria, restips och tankar kring mänsklighetens utveckling till livs. Boken, som Dan Brown bygger sin story kring, skrevs av Dante Alighieri i början av 1300-talet... Den går väldigt bra att knyta till nutida funderingar kring ont/gott och vad det ska bli av oss allihopa.

//Karin, som lånade boken som e-bok från HelGe-biblioteken

fredag 18 oktober 2013

Högtidlig stund

Så här såg det ut när Peter Englund klev ut och berättade om årets Nobelpristagare i litteratur. Eleverna följde händelsen på Los bibliotek och kommer säkert att läsa en och annan novell av pristagaren.

Grattis Alice Munro!

Foto: Eli Hynne, Los bibliotek
//Karin

söndag 6 oktober 2013

En pappas vedermödor

Fredrik Backman släppte två böcker nästan samtidigt. Jag har skrivit om En man som heter Ove förut och här kommer Saker min son behöver veta om världen. Båda böckerna är riktigt roliga! Och eftertänksamma, med en gruvligt stor portion självironi.

I Saker min son behöver veta om världen återger pappan många dråpliga och lätt igenkännbara situationer man kan bli invirad i som småbarnsförälder. Här finns kom-ihåg-listan, som memorerats noga men som spricker på den viktigaste punkten. Frun ringer och frågar om det gick bra att lämna på förskolan...i baksätet görs en upptäckt...där sitter den lille sonen i godan ro. Inte lämnad på någon förskola!
Påsar med bajsblöjor dyker upp på oplanerade ställen, huvudpersonen som har en tendens att råka ut för det mesta, går och blir skjuten i benet. När frun kommer rusandes till akuten möts hon av en upprymd make, som ligger och drar historier för sjuksköterskorna.

Boken är en enda stor kärleksförklaring till sonen och till den överjordiskt fantastiska frun, som han är djupt förundrad över att få dela sitt liv med. 
Jag har suttit på X-tåget och fnissat fjolligt åt mobilen, där jag har läst något kapitel då och då. Den här boken funkar väldigt bra att läsa i mindre portioner.

Det kommer snart ännu en bok av Fredrik Backman - Min mormor hälsar och säger förlåt. HelGe-biblioteken har köpt in många exemplar och det är nog tur det. 119 personer har redan lagt in reservationer och väntar på att boken ska komma in.

Vem är Fredrik Backman? Bokförlagets presentation

//Karin

lördag 5 oktober 2013

Något pågår under jorden

Tänk dej att det finns en oupptäckt värld under staden du bor i...rätt häftigt! Den finlandssvenska författaren Maria Turtschaninoff har skapat samhället Underfors under... Helsingfors så klart! Den världen befolkas med en rad väsen ur nordisk folklore. En del onda och en del goda och det stora hot som vilar över Underfors kan med stor säkerhet störta även tillvaron över jord om ingen gör något.

Boken börjar med den unga rosa/grönhåriga Alvas neurotiska turer på stan. Hon är ständigt vaksam - räknar och memorerar alla hon ser och rusar in på sitt rum när hon kommer hem. Man undrar vad hon har varit med om egentligen och vad hon är så rädd för!
En ny, mystisk bekantskap leder henne raka vägen ner i underjorden och efterhand minns hon saker från förr som varit totalt förträngda. Varken Alva eller hennes spännande nya vän Nide märker att de har någon efter sej ner till Underfors.

Det här är en spännande fantasybok, som man kan läsa även om man inte brukar gilla fantasy så där rakt av. Huvudpersonerna är unga, både ungdomar och vuxna kan läsa boken med stor behållning tror jag. Vi har haft den som bokcirkel-bok och tyckte bland annat att det var kul att hitta små finlandssvenska vändningar här och där.

Maria Turtschaninoff. Foto: Christine Saarukka