onsdag 28 augusti 2013

Stenkul !

Utställning på Los bibliotek
Passa på innan snön lägger sej!

Fiska upp några stenar inför mysiga pysselkvällar... Tips finns förstås i böcker från bibblan.


//Karin

fredag 23 augusti 2013

Medelålders surkart

En man som heter Ove
av Fredrik Backman.

Det här är en riktigt härlig bok...helt i min smak! Huvudpersonen Ove är så långt från ett charmtroll man kan vara. Han är en tvärsur, ärkenegativ medelålders karl, som håller sej upprättgående tack vare grannarnas felparkeringar och bristande sinne för ORDNING OCH REDA. Allt är fel, kass, onödigt, slösaktigt och han är den ende på jorden som fortfarande behärskar konsten att backa korrekt med släp. Inledningsscenen när Ove besöker en stormarknad för att köpa "en data" är såå mitt i prick! I slutet av boken knyts säcken ihop och man får veta varför denne krånglige kund tänker köpa något han inte har minsta tillstymmelse till intresse för.

Historien rullar fram och tillbaka i tiden.  Faktum är att vår vän Ove har upplevt såväl stor kärlek som oändlig sorg. Livet verkar slut, men på ett smygande sätt fylls Oves tillvaro med sällsamma uppdrag, färgstarka nya bekantskaper och han blir också mot sin uttryckliga vilja adopterad av ett luggslitet kattkräk.

Backman, som har skrivit boken, kan konsten att formulera nästan varje avsnitt i boken på ett humoristiskt finurligt sätt. Jag läste boken i mobilen...pyttesmå bokstäver och minimala textavsnitt. Men attans vad jag bläddrade för att läsa nästa kapitel och nästa!

Bibblan kan förmedla boken i tryckt pappersform, som ljudbok, e-bok att ladda ner från bibliotekswebben och som talbok för synskadade m.fl.

Läs boken på något sätt i någon form! Jag tror att man får vara surare än Ove om man inte kan tycka att den är rolig...

//Karin

tisdag 20 augusti 2013

Skrivandets mystik

Ja, så kommer det ett lysande tillfälle...att ta del av skrivandets mystik.

Måndagen den 9 september besöker Aino Trosell Ljusdal och berättar om sin nya bok "En egen strand" - en roman om flyktdrömmar, fast man redan flytt. Om konstens och kärlekens janusansikten. Om att gå sönder och ändå gömma sin dröm.

Programmet går av stapeln på Ericssons bokhandel. Bibblan är en av flera medarrangörer. Det kostar inget att delta, om man vill kan man köpa fika och böcker förstås.

//Karin

söndag 18 augusti 2013

Sommaren går mot sitt slut...

...och sommartiderna likaså. Måndag 19 augusti kör vi igång med ordinarie öppettider igen. Vissa skolbibliotek är stängda fram till skolstart. Fast än hoppas vi på en och annan solglimt. Välkommen till oss!

tisdag 13 augusti 2013

En oväntat bra film

En fransk film om en totalförlamad man och hans personlige assistent, kan det vara en rolig feelgood-film? Ja, faktiskt! Jag har sett En oväntad vänskap (som förstås finns att låna på HelGe-biblioteken) och gillade den rakt igenom.

Några personer sitter uppradade i en slottskorridor och väntar på att få komma in på intervju. Det är den rike aristokraten Phillip som söker ny personlig assistent. En av de sökande är Driss, som nyss klivit ut från fängelset. Han är egentligen bara ute efter underskrift på ett intyg att han försökt söka jobb. Av bara farten plockar han med sej ett Fabergé-ägg, som den måttligt roade förortsmamman får. Hon kontrar med att slänga ut honom.

Driss blir mot alla odds Phillips assistent och de båda upplever MYCKET tillsammans. Philipps rådgivare och vänner är måttligt roade...

//Karin

onsdag 7 augusti 2013

Låd-fynd vid biblioteksstädning

Fortfarande vet vi vad det här är, eller?Modernare släkting


Inget är givet! I hundratals år visste nycklar hur de skulle se ut för att få kallas nycklar. En nutida nyckel kan göra lite som den vill, dyka upp som plastblipp, litet kort med streckkod eller kanske någons fingeravtryck. Nycklar har dessutom starkt utvecklat förmågan att göra sej o-synliga och o-hittbara. Den gamla handsmidda nyckeln tappade man inte bort i första taget!
//Karin, som tog sej in på jobbet idag också

tisdag 6 augusti 2013

Många fina sommardagar


Dags att skriva något på bloggen...
Egentligen skulle man vilja vara här...
...eller här.Men av alla ställen man kan jobba på (när semestern är slut) så är faktiskt bibblan en väldigt trevlig arbetsplats! Om jag jobbade någon annanstans tror jag att jag skulle sakna det öppna rummet allra mest, att det hela tiden flödar in och ut människor med olika intressen och frågeställningar.

//Karin

torsdag 1 augusti 2013

Bok-caféTyyyst... och stillsamt...

...och så händer det. Full aktivitet! Läs, skriv- och pyssel-lusten flödar

Sommarboks-café !
//Karin. Foto och arrangör av bokcaféet: Anna Mårtens Björk