torsdag 31 januari 2013

Levande historia

Hantverk från fångläger i södra Norge
under Andra världskriget.
 
Förintelsens minnesdag uppmärksammas årligen den 27 januari. Eli på Los bibliotek berättade om tyska ockupationen av Norge under Andra världskriget. Äldre släktingar upplevde kriget personligen och deltog även i motståndsrörelsen.

Skoleleverna fick studera databaser, böcker och bokstavligen ta och känna på historia - föremål som ryska krigsfångar tillverkat under sin internering i ett fångläger.

//Karin


måndag 28 januari 2013

Utflykt till november 1520

Historia i skolan var inte kul. Nån gång kanske, men överlag en massa råplugg av årtal och krig. Nu när det är helt frivilligt att välja vad man vill läsa kan det vara attans spännande att läsa historiska romaner. Jag har just klämt Uppkomlingen av Tomas Blom. Det är en spänningsroman i historisk miljö. Första delen i en planerad trilogi, kallad Kungligt blod.
Blodet som det handlar om är Gustav Wasas och hans söners. Och en del annat blod också förstås, en del som flödar...  Strider kring makt, rikedomar, kärlek och inte minst religion.
Ska bli spännande att se vad som händer i nästa del, Stjärnskådaren.
//Karin

fredag 25 januari 2013

Om de bara kunde tala

Tyst och fridfullt mellan pärmarna
Om de bara kunde tala, sägs det ibland om djur och gamla byggnader. Böcker håller oftast tyst de också, fast de är sprängfyllda av känslor, visdom, politiska åsikter och skratt. De står tålmodigt och väntar i hyllorna, utrustade med bonus-brödsmula och kaffeprick. Ibland blir det perfekt matchning. Rätt bok till rätt person.  (Ensam bok söker...?)

En bibliotekaries dröm vore att kunna ropa på en viss bok. Busvissla så att den kommer fast den står utiskogen fel i hyllorna.

Trevlig läs-helg!

//Karin
måndag 14 januari 2013

Film och berättande
På årets andra dag kunde man höra intressanta berättelser om natur, jakt och arbetarhistoria på Los bibliotek. Roger Persson visade sina filmer Milrök, Lim-Johan och Vargjägaren och berättade i anslutning till dem. Även Ingemar Gustavsson, Lars Nicklasson m.fl. berättade.Arrangör: Ljusdals kommun Los bibliotek, Los-Hamra församling, Finnmarkens historiegrupp och ABF. Foto: Eli Hynne, Los bibliotek

//Karin

torsdag 10 januari 2013

Los möter Kabondo

Margareta från Rullbo besökte återigen Los bibliotek och visade bilder från skolan i Kabondo, Kenya. Margareta är aktiv i en förening som driver skola för föräldralösa barn. I oktober 2012 besökte hon skolan i Kabondo senast och hade då med sej brev och lite annat material från Los skola. Högstadieeleverna på Los skola fick nu ta emot brev från elever i Kabondo.


//Karin

onsdag 9 januari 2013

Spänstig hundraåringLagom tid har förflutit sen Peter skrev sitt snygga blogginlägg i juletid... då kan man våga komma dragandes med ett vanligt boktips rakt upp och ner.
Antagligen har jag tjatat om det förut - hur svårt det är spotta ur sej titlar på riktigt ROLIGA böcker när någon frågar. En bok som har sålt sej själv på något magiskt sätt är Hundraåringen som klev ut genom fönstret av Jonas Jonasson. Ryktet om den boken spred sej och folk ställde sej på kö.

Jag läste den i pappersform först...till cirka 3 fjärdedelar av boken. Nu har jag låtit småputtrigt trevliga skådespelaren Björn Granath läsa den för mej i örat under promenader. Måste erkänna att sista fjärdedelen tog emot lite även vid hans uppläsning. Jättekul idé med en vital gamling som drar från hemmet, genom fönstret eftersom han tycker föreståndaren är dryg och hundraårsfirandet verkar ännu drygare. Den här gången tog jag mej igenom hela boken och det var det värt. Det som jag tyckte tog emot lite var när hundraåringen i tur och ordning träffade dråsvis med statsöverhuvuden, allmänt berömda personer plus några rena terrorister så där av en händelse.  Men det är ju en BOK, en bra berättelse. Man behöver inte vara realistisk när man skriver skönlitteratur.

Testa boken, om du inte har läst den! MÅNGA har gillat den och berättat om den för andra. Nu har jag också gjort det.

//Karin

fredag 4 januari 2013

Bokcirkeln i Ramsjö!

Medlemmarna i Bokcirkeln på Ramsjö bibliotek hade julavslutning strax före helgerna.

Alla hade läst Björn Ranelids bok Kärlekens innersta rum. Efter boksamtalet fikade man tillsammans och bytte  julklappar med varandra.

Alla gav en en begagnad bok utrustad med julklappsrim. Ledare för Bokcirkeln har varit Carin som jobbar på biblioteket i Ramsjö.

//Marianne