måndag 28 januari 2013

Utflykt till november 1520

Historia i skolan var inte kul. Nån gång kanske, men överlag en massa råplugg av årtal och krig. Nu när det är helt frivilligt att välja vad man vill läsa kan det vara attans spännande att läsa historiska romaner. Jag har just klämt Uppkomlingen av Tomas Blom. Det är en spänningsroman i historisk miljö. Första delen i en planerad trilogi, kallad Kungligt blod.
Blodet som det handlar om är Gustav Wasas och hans söners. Och en del annat blod också förstås, en del som flödar...  Strider kring makt, rikedomar, kärlek och inte minst religion.
Ska bli spännande att se vad som händer i nästa del, Stjärnskådaren.
//Karin

onsdag 9 januari 2013

Spänstig hundraåring



Lagom tid har förflutit sen Peter skrev sitt snygga blogginlägg i juletid... då kan man våga komma dragandes med ett vanligt boktips rakt upp och ner.
Antagligen har jag tjatat om det förut - hur svårt det är spotta ur sej titlar på riktigt ROLIGA böcker när någon frågar. En bok som har sålt sej själv på något magiskt sätt är Hundraåringen som klev ut genom fönstret av Jonas Jonasson. Ryktet om den boken spred sej och folk ställde sej på kö.

Jag läste den i pappersform först...till cirka 3 fjärdedelar av boken. Nu har jag låtit småputtrigt trevliga skådespelaren Björn Granath läsa den för mej i örat under promenader. Måste erkänna att sista fjärdedelen tog emot lite även vid hans uppläsning. Jättekul idé med en vital gamling som drar från hemmet, genom fönstret eftersom han tycker föreståndaren är dryg och hundraårsfirandet verkar ännu drygare. Den här gången tog jag mej igenom hela boken och det var det värt. Det som jag tyckte tog emot lite var när hundraåringen i tur och ordning träffade dråsvis med statsöverhuvuden, allmänt berömda personer plus några rena terrorister så där av en händelse.  Men det är ju en BOK, en bra berättelse. Man behöver inte vara realistisk när man skriver skönlitteratur.

Testa boken, om du inte har läst den! MÅNGA har gillat den och berättat om den för andra. Nu har jag också gjort det.

//Karin