måndag 25 november 2013

Digitala by Default. Tankar från avslutningen på on/off-veckorna

I två veckor så har vi på biblioteket, tillsammans med fritidsgårdspersonalen arrangerat något som vi kallade online/offline. Det handlade om att tillsammans jobba för att överbrygga klyftan mellan hur vi gjorde saker förr, de möjligheter som finns nu och kanske framförallt det som kommer inom en snar framtid.

I lördags avslutades veckorna på förvaltningshuset i ljusdal med en föreläsning om sociala medier och digitala trender. Under två timmar berättade Deeped Niclas Strand och Sarah Larsson om hur olika sociala medier fungerar och hur stor genomslagskraft dom har. Som vanligt så har jag åsikter om precis allting och det här ämnet engagerar mig mycket just för att jag är så kluven. Å ena sidan tillför saker som youtube och facebook väldigt, väldigt mycket i mitt liv, men å andra sidan så skrämmer internet skiten ur mig.

Föreläsarna anlade en genomgående teknikvänlig och positiv ton när det gäller den digitala verkligheten och argumenterade att det är så många som använder sig av det digitala utbudet så att det blivit en integrerad del av verkligheten, eller digital by default som dom själva kallade det. Visst är vi många som facebookar och delar bilder på instagram eller söker jobb med linkedin, men bara för att många gör en sak så är det inte nödvändigtvis något som man bör okritiskt kasta sig in i. På den punkten är nog föreläsarna och jag överens, men i övrigt har vi nog ganska olika syn på vad som är en positiv digital utveckling.


Det kanske hade med föreläsarnas bakgrund i reklambranschen, men jag har väldigt svårt att se det positiva med att komma närmare företag som vill sälja saker till mig. Facebook beskrevs till exempel som ett vardagsrum men det är i så fall ett vardagsrum tapetserat med reklam. Här räcker det inte med att sätta upp en "reklam- nej tack skylt" på dörren.


Internet har en inneboende möjlighet att kunna sprida hela världens kulturproduktion till alla och som bibliotekarie så är det ett hopp inför framtiden, men nätet har också möjligheten att förverkliga ett samhälle som får Orwells 1984 att se ut som en frihetlig utopi. Det vore en sumpad chans av gigantiska mått om något så fantastiskt reduceras till ett digitalt köpcenter.

 När våra liv registreras för att kunna erbjuda oss rätt produkter vid rätt tillfälle så är heller inte steget långt till politisk registrering. Tekniken finns där och det läskiga är att om den finns så kan man utgå ifrån att den kommer användas. Först kanske med begränsningar och för goda syften, men det är som dom säger; vägen till helvetet är kantad av goda intentioner. 

Det var, trots delade meningar, ett par trevliga timmar som jag önskat att fler hade tagit del av för oavsett inställning till tekniken så måste vi förhålla oss till den på ett eller annat sätt

Peter Hirseland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar