lördag 5 oktober 2013

Något pågår under jorden

Tänk dej att det finns en oupptäckt värld under staden du bor i...rätt häftigt! Den finlandssvenska författaren Maria Turtschaninoff har skapat samhället Underfors under... Helsingfors så klart! Den världen befolkas med en rad väsen ur nordisk folklore. En del onda och en del goda och det stora hot som vilar över Underfors kan med stor säkerhet störta även tillvaron över jord om ingen gör något.

Boken börjar med den unga rosa/grönhåriga Alvas neurotiska turer på stan. Hon är ständigt vaksam - räknar och memorerar alla hon ser och rusar in på sitt rum när hon kommer hem. Man undrar vad hon har varit med om egentligen och vad hon är så rädd för!
En ny, mystisk bekantskap leder henne raka vägen ner i underjorden och efterhand minns hon saker från förr som varit totalt förträngda. Varken Alva eller hennes spännande nya vän Nide märker att de har någon efter sej ner till Underfors.

Det här är en spännande fantasybok, som man kan läsa även om man inte brukar gilla fantasy så där rakt av. Huvudpersonerna är unga, både ungdomar och vuxna kan läsa boken med stor behållning tror jag. Vi har haft den som bokcirkel-bok och tyckte bland annat att det var kul att hitta små finlandssvenska vändningar här och där.

Maria Turtschaninoff. Foto: Christine Saarukka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar