tisdag 10 september 2013

Sitt still människa!Okej, nu räcker det. Det är dags att någon säger ifrån. Motionerandet och hälsofetishismen är inte sund, joggandet och gymmandet står i direkt relation till det minskade läsandet av böcker, vilket i slutändan påverkar människors förmåga att kommunicera och förstå varandra.

Det har länge kommit larmrapporter om den minskade läsningen och läsförståelsen. Det har med rätta beskrivits som ett demokratiproblem i och med att människor inte kan fatta informerade beslut när de inte förstår texter mer avancerade än Bamse. Men är det så konstigt egentligen? Samhället premierar idag en livsstil där stillasittande är den värsta synden av alla och där den moderna människan förväntas  ränna och flänga runt i en hopplös jakt på idealvikt och utseende.

Att sitta stilla beskrivs aldrig som något positivt, men det är dags att ändra på det. Vill vi öka läsningen så måste vi se sanningen i vitögat; läsning är något som bäst görs stillasittande. Okej, jag vet att en del lyssnar när dom joggar eller spänner fast en bok fram på motionscykeln men nu är det inte undantagen vi pratar om. Här gäller det att avstigmatisera intagandet av information och uppvärdera koncentrationen som krävs för att tillgodogöra sig större mängder text.

Här gäller det att att säga STOPP! Nu räcker det! Stanna upp, sitt still och läs en bok. Det är lika viktigt att läsa varje dag som det är att promenera raskt i 30 minuter. Hälsovården borde informera om läsning som vore det motion för hjärnan, och lyssnar dom inte så är det dags för bibliotekarierna att stå upp för stillasittandet. Jag vill se er demonstrera utanför gymmen, jag vill se er ställa bokvagnar i joggingspåren och jag vill se er stolt svara, jag satt still, när någon undrar vad ni gjorde i helgen.

Peter Hirseland

3 kommentarer:

 1. Som hetsig egenföretagare, småbarnsmorsa tillika nervös tantjoggare vill jag ge er mitt varmaste stöd. "Spring inte där, still still här" blir snart en talkör som jag hoppas kommer att höras allt mer frekvent i motionsslingan i min förort. Heja bibblojobbarna!

  SvaraRadera
 2. Ingvar Björk10/9/13 22:44

  Redan 1931 publicerade Ungsocialisterna (= de svenska anarkisterna) en tillfällighetstidning, "Idrottsbluff - tillfällighetstidning mot humbugen i idrottsrörelsen" där man gick till angrepp mot "extremiteternas herravälde över hjärnan". Om möjligt än mer aktuellt med dagens kommersialiserade motions- och idrottsindustri.

  SvaraRadera
 3. Bland det klokaste jag läst på länge! Hälsohetsen och jakten på perfekta kroppar håller på att stressa sönder oss. Jag demonstrerar gärna utanför gymmen, även om jag ibland smyger dit själv.
  Annetthe Johansson

  SvaraRadera