fredag 17 maj 2013

Religionsmotsättningar även i förgången tid


Den här boken ingår i Historiska medias skönlitterär serie Släkten. Olika författare får i uppdrag att skriva delar i serien. Tempelbranden, som jag just har lyssnat på, är
inte skriven av någon dununge i sammanhanget. Catharina Ingelman Sundberg har lång meritlista som författare, historiker, marinarkeolog och journalist. Hon innehar såväl Skepparexamen som Svenska sportdykarförbundets 1:a klassbrev så man känner sej trygg i hennes händer...böcker...historier...nu till bokens handling!

Tempelbranden utspelar sej på 1000-talet, precis i mötet mellan den gamla asatron och den nya kristendomen. Huvudpersonen Åsa är enda överlevande när gården bränns ner för att familjen  vägrar omvända sig och därigenom blir hon ett farligt framtida vittne.
Hon hamnar i kristne stormannen Jarlabankes vård och växer upp som hans dotter. Åsa är en självständig, stark kvinna för det mesta. Hon vägrar överge sin hednatro medan maktkampen mellan kristna makthavare och traktens asatrogna hårdnar. Samtidigt pågår stridigheter mellan olika delar av landet.

Åsa gifts mot sin vilja bort med Torulf, som är kristen och har en passande ställning i samhället. Denne Torulf är en kluven typ enligt min mening. I merparten av boken beter han sej tämligen svinaktigt, men så vaknar han till vid några tillfällen och visar en diametralt motsatt sida.
 
Om man gillar historiska romaner kan man gott plöja igenom den här boken.
//Karin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar