fredag 28 december 2012

Julafton 2012

Nu runt jul och nyårstider så är det lätt att reflektera över året som gått och var man befinner sig i livet. Jag valde att fira julen själv här i Ljusdal trots att släktingar samlades på andra orter längre söderut, men jag tror att jag kommer att minnas julafton 2012 som en av de bättre. Vädret var helt underbart med massor av snö och bara några minusgrader trots en klar himmel. Jag begav mig ut på en promenad runt kyrksjön framåt kvällen och det kändes som om jag var den sista levande människan på planeten jorden. Allt var helt stilla och inga människor var i rörelse, röken från värmeverket slingrade sig mot rymden med hypnotiserande rörelser och hunden, glad att få slippa koppel en stund, verkade tycka att kvällen var lika fantastisk.

Jag kände mig ovanligt liten under vinterhimlen och det inbjöd till lite funderade på saker som hänt under året som gått. Medierna har varit fulla av det vanliga skvallret och katastrofer av olika dignitet, men samtidigt så tror jag att jag kommer att minnas 2012 som året då det blev okej att vara elak. Politik har alltid intresserat mig och jag har ingenting emot ideologiska tjyvnyp, men i efterdyningarna av allt från känslostormar om så meningslösa saker som klipp i Disneyfilmer till det hat och den förföljelse som journalister rapporterat att de blir utsatta för när dom gör sitt jobb, så är det som om en spärr har försvunnit. Kanske är det internet som har fungerat som en mobbningsmegafon och kanske klarar inte vi människor av informationsteknologi, för en sak är säker; kan man inte bete sig civiliserat och bidra till ett samtal på ett konstruktivt sätt så kan man lika gärna vara tyst och tänka några varv till.

Tänka på det grundläggande axiomet om att behandla andra så som man själv skulle vilja bli behandlad. Eller varför inte det gamla filosofiska experimentet där man måste föreställa sig vilket samhälle man helst skulle vilja leva i om man inte redan hade sin plats i det, om man inte redan visste hur mycket pengar man skulle ha, vilket kön, vilken hudfärg eller ålder och huruvida man var frisk eller sjuk. Om man helt enkelt tog bort möjligheterna att tänka på sig själv utifrån dom redan givna förutsättningarna och det istället blev en reell möjlighet att du hamnade längst ner i skiten lika gärna som längst upp på toppen.

Jag önskar alla ett gott nytt år och jag önskar att alla får privilegiet att gå ett varv runt en sjö när allt är stilla och fundera på vilka vi är och hur vi bäst kan leva tillsammans. Kanske, bara kanske, så skulle det hjälpa att lösa upp knuten i magen och förvandla ilskan och elakheten till något konstruktivt inför 2013. Låt oss hoppas det

Peter Hirseland

tisdag 18 december 2012

Hjärngympa för fyrbenta


Det här är whippeten Polly, 2,5 år. Hon är ganska frusen av sig och tycker inte om att gå ut på promenader när det är kallt. Då måste hon få utlopp för sin överskottsenergi på annat sätt, att till exempel träna tricks inomhus är ett bra sätt. Det finns två nya böcker som handlar om att aktivera hunden mentalt: Tricks som aktivering av Anita Axelssons (alldeles nyutgiven) och Hjärngympa för hunden av Claire Arrowsmith (utgiven tidigare i år).
Axelssons bok innehåller 99 olika trick och kan enligt författaren även användas som kursbok och är perfekt för hundar som är under rehabilitering.
Hjärngympa för hunden innehåller en massa olika övningar, bland annat får du steg för steg veta hur du lär hunden hämta fjärrkontrollen, spela död, stänga dörrar, eller varför inte att åka skateboard!!
I böckerna kan man också läsa mer om hur viktigt det är att hunden faktiskt får både motion och mental stimulans för att den ska må bra. Båda böckerna beskriver trick och övningar med såväl text som bild.
 

I tidskriften Härliga hund brukar det också finnas aktiveringstips, men även mycket annat, till exempel artiklar om hundsjukdomar, reportage om hundar runtom i världen, rasinformation, läsarnas insändare, presenttips och boktips.
Gästinlägg från Ylva, som jobbar på Järvsö bibliotek.
//Karin

 

torsdag 13 december 2012

onsdag 12 december 2012

Magiskt datum

Idag är det alltså 121212.
Hälsingerummet
Och ett par hade bokat borgerlig vigsel i bibblans Hälsingerum - klockan 12.

Det händer på bibblan !

//Karin

söndag 2 december 2012

Helenas hämnd av Maria Gustavsdotter

Helenas hämnd skulle jag rekommendera till den som gillar historiska romaner, spänning och vill bli uppslukad av en bok.

Helena är en stark och självständig kvinna i 1100-talets Västergötland. Hon driver sin egen gård tillsammans med de fyra barnen. När en av döttrarna råkar riktigt illa ut måste Helena göra ett svårt val.

Boken ingår som en fristående del i Historiska medias serie Släkten och enligt förlagsinformationen bygger den på ett verkligt livsöde. Historikern Dick Harrison skrev synopsis till boken.

//Karin