fredag 31 augusti 2012

Förfäderna grävde

Nätsjögruvan
 
Geologins dag går inom kort av stapeln nationellt. På biblioteket/skolan i Los kör man en geologivecka. Koboltgruvan finns ju ett stenkast bort och det finns även andra geologiskt intressanta platser i omgivningarna.

Eleverna kommer att samla in kunskaper både genom att läsa, titta på utställningar och att ta sej fram över stock och sten ute. I bibblan kommer det att finnas utställningar av mineraler, brynen, böcker och information om personer som haft stor betydelse för området med anledning av de geologiska naturtillgångarna. Man kan titta på utställningarna måndag-onsdag, 3 -5 september.

//Karin, som fått material från Eli på Los bibliotek

lördag 25 augusti 2012

Ang manifestationen mot rasism

Idag den 25 augusti 17.00 hålls det en manifestation mot rasism på brotorget i Bollnäs och med anledning av detta tänkte jag att det vore på sin plats att påminna om UNESCOS mångkulturella biblioteksmanifest.

Manifestets fyra principer är:
• betjäna alla samhällsmedborgare utan diskriminering på grund av kulturellt och språkligt ursprung

• tillhandahålla information på tillämpliga språk och i ändamålsenliga skriftformer

• ge tillgång till ett brett urval av material och tjänster som avspeglar alla grupper och behov

• anställa personal som återspeglar ett mångkulturellt samhälle och som är utbildad för att samverka med och tillhandahålla tjänster för ett sådant samhälle

Biblioteket är unikt i sin öppenhet. Alla är välkomna oavsett politisk åsikt, hudfärg, kön, klass, ålder eller vad det nu kan vara. Folkbiblioteken är därför antirasistiska till sin natur och en samhällsinstitution som står stabilt för mänskliga rättigheter.

Idag är jag extra stolt över att jobba på ett så fantastiskt ställe och jag hoppas på stor uppslutning och glad stämning på brotorget 17.00

/Peter Hirseland

fredag 17 augusti 2012

Släktforskardagarna i Gävle

Det börjar dra ihop sig till släktforskardagarna i Gävle 25 till 26 augusti 2012. Mässan är förlagd till Högskolan i Gävle och den är öppen lördag 09.00-17.00 och söndag 09.00-16.00. Entrépriset är 50 kronor per dag och då ingår föreläsningar. Översikt över dessa kan du se här. Temat för i år är Varthän? -Resor i tid och rum.

Är du intresserad av att själv komma igång med din släktforskning? På biblioteken i Ljusdals kommun finns böcker och annat material, både för nybörjare och mer erfarna forskare. På alla våra bibliotek finns databaser, emigrantskivor och befolkningsregister gratis tillgängliga via våra datorer för allmänheten.

//Marianne

torsdag 16 augusti 2012

Bibliotekshotellet


Snappar upp från Annikas Litteratur- och kulturblogg att i New York minsann - finns ett bibliotekshotell.

Våningarna är ordnade efter ämnen som litteratur, historia, konst, religion med mera. Rum nummer 8000.004 representerar drama och på rum 800.001 finns den erotiska litteraturen, bara för att nämna två exempel.

Låter det inte som en dröm? Ja, det kanske det är... Någon mer som varit där och kan berätta?


Bilder från Library Hotel, New York
Den här bilden på Library Hotel används med tillstånd av TripAdvisor

//Mariannemåndag 13 augusti 2012

Barnflickan

En ung svensk flicka åker till Frankrike för att jobba som au pair. Ankomsten till det stora mörka huset för tankarna till en uråldrig gotisk skräckroman... Dunkel belysning från fotogenlampor, oförklarliga ljud från den plomberade översta våningen, minst sagt egendomliga arbetsgivare... Det finns inte något barn att passa.

Under handlingens gång får man inblick i  svåra händelser under huvudpersonen Karins uppväxt. Mamman utvecklade allvarlig psykisk sjukdom och som läsare undrar man precis som Karin om det som händer är hjärnspöken hos huvudpersonen eller på riktigt.

Det är Hanna von Corswant, en ny ung svensk författare, som har skrivit den här sträckläsarboken//Karin

torsdag 2 augusti 2012

Marilyn Manson den långa vägen ur helvetet


Marilyn Manson är bland de mest extrema och kändaste musikerna i världen. Många känner igen honom för hans svarta långa hår, vita kontaktlinser och det extrema sminket. 

 
I boken får ni följa Marilyn från hans barndom och uppväxt hos sin mormor och morfar, genom skolan. Hur han startade sitt första band, Marilyn Manson & the spooky kids, tills han blev känd som Marilyn Manson. Veta hur han gjorde för att lyckas, hur människor reagerade på dem.


Eftersom jag har lyssnat på Marilyn Manson ganska mycket så var det självklart att jag skulle läsa hans bok.
Innan jag läste boken visste jag inget om honom, vilket jag kanske ska vara glad över… För vissa saker i boken ville jag inte ens veta om. Det var skrämmande vad mycket konstiga saker de gjorde bara för att bli uppmärksammade och ihågkomna. Saker jag inte trodde folk ens skulle göra för att bli kända.
Boken var väldigt rolig att läsa även om jag inte visste om jag  skulle skratta eller gråta ibland.
Jag rekommenderar verkligen boken för det ändrade verkligen mitt sätt att se på honom.

/Nora Andersson

onsdag 1 augusti 2012

Sagan om ringen fortsätter

Någon där ute som saknar midgård, dvärgar, orcher och trollkarlar? Jag gör det i alla fall med jämna mellanrum och istället för att se om sagan om ringen filmerna för sjuttioelfte gången så fastnade jag, den här gången, med alvklingan- Mörkrets ring del 1 av Nick Perumov. Författaren läste själv Tolkien i sin ungdom och fick sådan separationsångest när han läst klart att han skrev en egen trilogi som utspelar sig i samma universum fast cirka 300 år senare. Handlingen är snarlik; en hobbit reser runt med en dvärg och en människa och råkar ut för allehanda äventyr. Det är måhända inte superspännande hela tiden men Perumov lyckas på något sätt ändå fånga stämningen från midgård och eftersom den både är lättsmält och tjock så fungerar den perfekt som sommarläsning
Peter Hirseland