torsdag 28 juni 2012

Smockfull!Man kan också sitta och glo...
på en vacker sjö...
 Anslagstavlan i Förvaltningshuset är smockfull! Så här års händer ALLT ...

Under ett par-tre månader slåss konserter, utecaféer, friluftsutställningar, stämmor och gökottor om uppmärksamheten.

Sommaren ska maxas.

Eller...?//Karin

Nu väntar vi på...

Sommaren - skulle väl de flesta säga... Årstiden säger att vi är mitt i sommaren. Den svenska sommaren kanske man skulle förtydliga - lite kylig, lite regnig och lite blåsig... men - det kan väl bara bli bättre. Idag skiner i alla fall solen - här och nu.

Medan man väntar på att den riktiga - varma - sommaren ska infinna sig, så kan man ju se fram emot hösten. Bokvalen på Trelleborgs bibliotek har kollat in nyheterna inför hösten och redan nu kan även du ställa dig i kö på de flesta av dem i HelGebiblioteken.

//Marianne

tisdag 26 juni 2012

De som röjde land

Svedjefinnarna var inga latmaskar...

Foto: Eli Hynne, Los bibliotek
En som kan mycket om slitet i finnskogarna förr i världen är den norska författaren Britt Karin Larsen.

Ett 40-tal personer fyllde Los bibliotek när hon kom och berättade.
Arrangemanget var ett samarbete mellan Ljusdals kommun, Los bibliotek, Los/Hamra församling, ABF och Finnmarkens historiegrupp


//Karin

torsdag 21 juni 2012

Midsommar!


Trevlig helg!         

                                                                              //Karin m. fl.

tisdag 19 juni 2012

Bibblan är bäst...

....eller? Ett barn skrev lappen. Fullt så kaxigt brukar vi inte uttrycka oss själva på biblioteken. Man vill ju alltid att utvecklingen ska gå framåt, vidare och ännu mera framåt och vidare. Bättre, bredare utbud, bättre teknik, bättre tillgänglighet, snabbare service osv osv. En av de saker som är riktigt kul med det här jobbet är att man får höra och se vad som går hem. Och ibland får man veta tydligt vad någon inte gillar. Då får man försöka utveckla vidare och framåt. Ta till sig synpunkterna, lära sig nytt och försöka igen.
//Karin

lördag 16 juni 2012

Ljuset

Utsikt från vindskydd vid Ljusnanleden får
 representera försommar och ljus
Magiskt ljus

Satt och läste igår kväll utan att ha någon som helst koll på tiden. Lampor behöver man inte så här års.
Fåglarna tystnade, vinden stannade av och då insåg man att det var sent. Dags för en promenad i sommarnatten.
//Karin

fredag 15 juni 2012

Ödemarkens lockelser

Föredragshållare, Los bibliotek
Det är säkert flera än jag som har funderat lite när de har mött en entusiastisk turistbil (kanoter, cyklar osv) mitt uti i ingenstans... HUR har de hittat dit? Har de suttit i Berlin/Amsterdam/Puttgarden och läst kartor över det inre av otillgängligaste Norrland och tänkt: den här skumpiga skogsvägen måste vi testa! Hoppas det är riktigt mygg-stinna skogar!
Eller har de kört dit motorhuven har pekat och sökt spontana naturupplevelser? Skuggat någon älg kanske.

Måndagen den 25 juni klockan 19 på Los bibliotek berättar Bernd Spörke om sina upplevelser i naturen. Han har jobbat som jaktguide i mer än 30 år och rest runt i Tyskland, Botswana, Kanada, Alaska... och Los.

Berättarkvällen tolkas till svenska. Bildvisning från de olika spännande platserna.
//Karin

torsdag 7 juni 2012

Ray Bradbury är död. Länge leve Ray Bradbury

Så har Ray Bradbury gått ur tiden. Ett klassiskt namn för oss som gillar Science Fiction vare sig man läst honom eller inte. Det har liksom inte gått att undgå namnet och inflytandet och för min egen del så började jag läsa Fahrenheit 451, Bradburys kändaste bok, bara härom veckan och då menar jag inte läsa om. Det är första gången, men det känns som om jag läst den hundratals gånger. Möjligen är det Hawkwindlåten med samma namn som jag lyssnat på 100 gånger och sedan blandat ihop det men jag tror ni vet vad jag menar. Ray Bradbury var en legend som inspirerade långt utanför böckernas värld. Om du aldrig läst honom tidigare så hylla hans gärning genom att få det gjort nu i sommar. Det är han värd. Nu skall det bli intressant att se om Fahrenheit 451 faller mig på läppen eller inte. Hur det än blir med den saken så är ju inte tiden bortslösad eftersom man fyllt ett tomrum i allmänbildningen.

Peter Hirseland

måndag 4 juni 2012

Regn, regn och så lite mera regn...


Norstedts pressarkiv
Kul med regn i juni? Nja, inte precis... men väder intresserar nog de flesta i det här landet. För att det är så ombytligt, oförutsägbart och ibland... helt underbart!
LAGOM kan det vara också nån gång. Bingo om LAGOM sammanfaller  med grillkväll på förskolan, studentlunch, friluftskonsert eller strandsemester.

Utklippan, Ölands södra udde, Skagsudde och Falsterbo. Associationer av klass! Sjörapporten på radio -  tidernas nagelbitarprogram!

Två meriterade meteorologer, tillika experter på busväder får man förmoda, har slagit sig ihop och skrivit en ny fin bok om väder, vind, kust, hav, fyrar, skeppsbrott och annat intressant. Anders Nylund och Lars-Göran Nilsson heter de och boken heter alltså "Sjörapporten".                  Intressant sommarläsning när det susar runt stugknuten!
Anders Nylund.
Foto: Norstedts pressarkiv

**************************************************************************************

//Karin


Jag KAN hålla mej ett tag till...
Jag kan hålla mej ETT TAG TILL...
Jag BEHÖVER inte gå ut...
Jag behöver INTE gå ut...