fredag 28 december 2012

Julafton 2012

Nu runt jul och nyårstider så är det lätt att reflektera över året som gått och var man befinner sig i livet. Jag valde att fira julen själv här i Ljusdal trots att släktingar samlades på andra orter längre söderut, men jag tror att jag kommer att minnas julafton 2012 som en av de bättre. Vädret var helt underbart med massor av snö och bara några minusgrader trots en klar himmel. Jag begav mig ut på en promenad runt kyrksjön framåt kvällen och det kändes som om jag var den sista levande människan på planeten jorden. Allt var helt stilla och inga människor var i rörelse, röken från värmeverket slingrade sig mot rymden med hypnotiserande rörelser och hunden, glad att få slippa koppel en stund, verkade tycka att kvällen var lika fantastisk.

Jag kände mig ovanligt liten under vinterhimlen och det inbjöd till lite funderade på saker som hänt under året som gått. Medierna har varit fulla av det vanliga skvallret och katastrofer av olika dignitet, men samtidigt så tror jag att jag kommer att minnas 2012 som året då det blev okej att vara elak. Politik har alltid intresserat mig och jag har ingenting emot ideologiska tjyvnyp, men i efterdyningarna av allt från känslostormar om så meningslösa saker som klipp i Disneyfilmer till det hat och den förföljelse som journalister rapporterat att de blir utsatta för när dom gör sitt jobb, så är det som om en spärr har försvunnit. Kanske är det internet som har fungerat som en mobbningsmegafon och kanske klarar inte vi människor av informationsteknologi, för en sak är säker; kan man inte bete sig civiliserat och bidra till ett samtal på ett konstruktivt sätt så kan man lika gärna vara tyst och tänka några varv till.

Tänka på det grundläggande axiomet om att behandla andra så som man själv skulle vilja bli behandlad. Eller varför inte det gamla filosofiska experimentet där man måste föreställa sig vilket samhälle man helst skulle vilja leva i om man inte redan hade sin plats i det, om man inte redan visste hur mycket pengar man skulle ha, vilket kön, vilken hudfärg eller ålder och huruvida man var frisk eller sjuk. Om man helt enkelt tog bort möjligheterna att tänka på sig själv utifrån dom redan givna förutsättningarna och det istället blev en reell möjlighet att du hamnade längst ner i skiten lika gärna som längst upp på toppen.

Jag önskar alla ett gott nytt år och jag önskar att alla får privilegiet att gå ett varv runt en sjö när allt är stilla och fundera på vilka vi är och hur vi bäst kan leva tillsammans. Kanske, bara kanske, så skulle det hjälpa att lösa upp knuten i magen och förvandla ilskan och elakheten till något konstruktivt inför 2013. Låt oss hoppas det

Peter Hirseland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar