fredag 11 november 2011

En annorlunda vecka

Det har varit en annorlunda vecka på slottegymnasiet. En elev, Ahmad Muhammadi, har hungerstrejkat i ett tält på skolgården för att få besked av migrationsverket om han får stanna i sverige eller om han ska utvisas till afghanistan när han fyller 18. Ljusdalsposten har skrivit en hel del om fallet här, här, här. och här och jag hoppas verkligen att uppmärksamheten har hjälpt till på något sätt.

För den som inte orkar följa alla länkarna så kan en snabb sammanfattning se ut så här: Tältet slogs upp i måndags, kompisar började träffas och hoppa över lunchen för att visa stöd, ambulansen hämtade Ahmad på torsdagen, på fredagen var han tillbaka och avslutade hungerstrejken. Anledningen var att han annars skulle blivit omhändertagen med LVU och skickad till göteborg, men Ahmad säger själv att migrationsverket har en vecka på sig, sedan kryper han tillbaks in i tältet, som fortfarande står mitt på skolgården som en konstant påminnelse om veckans händelser.

 Att komma till jobbet, där det normalt är ganska lugnt och fridfullt, och upptäcka en hungerstrejkande i ett tält utanför fönstret är omtumlande. Att följa sina rutiner och göra sina uppgifter känns helt plötligt trivialt och koncentrationen lyser med sin frånvaro. Tankarna kretsar istället kring stora frågor om mänskliga rättigheter och internationell politik, men återkommer ständigt till tältet, som står där som utropstecknet efter ordet hjälp, och vad man kan göra för att hjälpa i det lilla, i ljusdal, här och nu. Jag tror att vi är många, lärare och elever, som delar de känslorna på slottegymnasiet efter veckans händelser.

Jag hoppas verkligen att det går bra för dig Ahmad och att du slipper krypa tillbaks in i tältet om en vecka.

Det börjar bli riktigt kallt på nätterna nu.

/Peter Hirseland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar