onsdag 19 oktober 2011

Inspirerande om skolbibliotek- de två första seminarierna

Efter två dagar på skolbibliotekskonferens som vårt Länsbibliotek skickat mej på, var jag sugen på att själv börja jobba på närmaste skolbibliotek!!
Vilka utmaningar! Och det finns nog inget roligare än lärande och det bästa lärandet är att både få lära sig själv och få dela med sej av det man kan till andra!

Skolbibliotek 2011 - Nya krav, möjligheter och metoder! var rubriken på konferensen

Den inleddes av Monika Johansson från bibliotekshögskolan i Borås som talade utifrån rubriken "skolbibliotekets roll idag och i framtiden - aktuell forskning". Det jag tog med mej därifrån var att en didaktik för undervisning i informationssökning, som omfattar källkritik, relevansbedömning och undervisning om hur elever kan använda information, är under utveckling.
Vi har behov av informationssökningskompetenser - alltså många olika strategier för olika situationer. Att också bilden ska ses som en bärare av information, ej bara dekoration. Eleverna vet idag hur de ska bedöma en texts tillförlitlighet på traditionellt sätt, tex i böcker, men saknar verktyg för att kunna analysera kollaborativa texter de hittar på internet dvs om hur kunskap skapas: en socioteknisk förmåga. Lärande sker idag med nya verktyg och redskap t ex wikis bloggar. Ett Gemensamt lärande. HÄRLIGT!
Hon nämnde bl.a Ross Todd och här är en länk till mer läsning om honom: http://www.skolbibliotek.se/todd.htm

Digitala verktyg för ett ökat lärande - konkreta tips och exempel
Västergårds utbildningscenter i Södertälje kommun - Zinaida Hodcik och Henrik Widaeus.
Digital identitet. Makt. (stängda datorsalar, inga elever vid datorerna utan tillsyn...). Skolbibliotekarien en förändringsagent.
Lästips: Brit Stakston, "Gilla!" och "Politik 2.0 konsten att använda sociala medier". Hon har också en modell där man med hjälp av en fyrfältsmatris kan identifiera sin analoga och digitala värderingar. Hmm kanske man ska låna och läsa!

Framsidan har HÄR redan pubicerat en artikel från konferensen

Det kommer mera!  Lotta Trosell Svender, Bibliotekschef Ljusdals kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar