tisdag 2 augusti 2011

Sensommaren ska bli lång och varm...

Släktforskning på nätet

...var det någon som sa…semestern är slut och det är tredje veckan jag är igång på jobbet. Det är ganska trevligt att jobba på sommaren – arbetstiderna ser lite annorlunda ut och läshungriga skolbarn är utbytta mot lika läshungriga sommargäster. Jag har märkt en ökning av frågor som gäller släktforskning och det är alltid spännande. Ibland hittar jag en släkting bland dem som frågar – oftast en avlägsen sådan men som intresserad släktforskare så räknas ju alla in – även om det är några generationer bort.

Vad vi här på biblioteket kan erbjuda har jag skrivit om i ett tidigare inlägg. På Rötters webbplats så finns en bra sida om hur du kommer igång med ditt eget forskande. Det finns också en hel del intressanta bloggar om släktforskning där du kan få hjälp, tips och inspiration. Släktforskning för noviser tar upp många saker du kan ha nytta av samt Sannes, en blogg om släktforskning, bara för att nämna ett par stycken – det finns många fler.

En annan fördel med släktforskning idag är tillgången till fri sökning på internet. Du kan söka på till exempel namn och årtal eller kanske ort och du kan få träff på det du söker direkt. Dock ska man komma ihåg att alltid kontrollera material från webben i originalkällorna. Det kan i alla fall fungera bra som en ingång till någonting du kanske inte hade hittat annars. Tips om släktforskning på nätet kan du få i boken med samma namn. Den finns att ladda hem som e-bok så har du lånekort och pinkod så kan du sätta igång direkt. //Marianne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar