tisdag 14 juni 2011

Skogen

En bok behöver inte vara en tegelsten på 4-500 sidor för att ge något. En bok kan i stället bara innehålla 127 sidor dagboksanteckningar och ändå lämna avtryck som sitter kvar länge. Jag talar om boken Skogen av Margareta Lindholm. Margareta Lindholm var för mig en ny bekantskap. Hon skriver ofta om den svenska landsbygden och om den lilla människan.

Berättelsen handlar om Maria och Bror, ett syskonpar som hela sitt liv har skött gammelskogen. Nu har kyrkan sålt marken, skogen ska huggas ner och de tvingas flytta till en lägenhet i samhället. Maria för dagbok över denna tid, en dagbok som även ger återblickar till barndomen och även hennes kamp för brodern som varit psykiskt sjuk i större delen av sitt liv. Boken förmedlar främst syskonens kärlek till skogen och till odlandet.

Det är med sorg i hjärtat jag läser om när Bror väljer ut fyra redskap som ska få följa med i flytten. "Väggklockan tar vi med oss. Tiden kommer inte att höras därinne i köket, det kommer att vara tyst. Sedan ska vi gå iväg som om vi bara ska vara hemifrån en kort stund. Inte bära med oss något mer. Inte låsa efter oss. Som om vi snart ska komma tillbaka".

Nu tänker jag fortsätta botanisera bland Margareta Lindholms böcker. Det gav mersmak. Boken finns även tillgänglig som radioföljetong fram till den 22 juli 2011. //Annetthe Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar